Španielske regionálne voľby oslabili vládnych konzervatívcov

TA3 TASR
24.5.2015 08:00

Konzervatívna strana španielskeho premiéra Mariana Rajoya zvíťazila v regionálnych a komunálnych voľbách v Španielsku, ale jej pozície sa v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami výrazne oslabili. Úspech naopak zaznamenali nové subjekty, profitujúce z nespokojnosti voličov s tradičnými politickými stranami.

Populisti zaznamenali úspech

Vládna Ľudová stranu získala podľa exit pollov najviac hlasov v 11 z 13 regiónov Španielska, kde sa rozhodovalo o zložení oblastných parlamentov. Nedokázala si ale udržať absolútnu väčšinu ani v jednom z ôsmich regiónov, v ktorých doteraz dominovala. Celkovo však môže ísť o najhorší volebný výsledok PP za ostatných vyše 20 rokov.

Značné zisky hlasov zaznamenali podľa očakávania dve nové populistické strany - ľavicové hnutie Podemos (Môžeme), ktoré sa stavia proti úspornej politike, a liberálni Ciudadanos (Občania). Podarilo sa im získať kreslá skoro vo všetkých regionálnych parlamentoch.

Podemos zaznamenal veľkú podporu hlavne v kľúčových mestách Madrid a Barcelona. Podľa jedného z exit pollov Podemos a jeho spojenci dokonca v Madride zvíťazili, podľa iného tam získali rovnako hlasov ako PP, ktorá ovláda tamojšiu radnicu už vyše 20 rokov.

Prekvapivé výsledky v Barcelone

V Barcelone zvíťazila ľavicová koalícia podporovaná Podemosom, ktorá dokonca porazila aj dlhodobo dominantné strany agitujúce za nezávislosť Katalánska.

Úspech nových strán spôsobil, že dve hlavné politické strany - vládni konzervatívci i opoziční socialisti - budú musieť vstupovať do koalícií a uzatvárať kompromisné dohody s ďalšími subjektmi.

Dôležitý test konzervatívnej vlády

Celkovo obe dve hlavné strany získali v celoštátnom meradle len zhruba 53 percent hlasov, čo je o 12 percent menej, než v predchádzajúcich lokálnych voľbách v roku 2011.

Okrem regionálnych parlamentov v 13 zo 17 regiónov Španielska voliči rozhodovali aj o zložení 8100 miestnych samospráv.

Pozorovatelia pokladali hlasovanie za dôležitý test konzervatívnej vlády premiéra Rajoya pred jesennými parlamentnými voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok