Novým poľským prezidentom sa stal Andrzej Duda

TA3 TASR
25.5.2015 06:24

Úradujúci poľský prezident Bronisław Komorowski priznal porážku v druhom kole prezidentských volieb. Podľa odhadov poľských televízií získal 48 percent hlasov, kým opozičný kandidát Andrzej Duda 52 percent.

Komorowski priznal porážku

"Rešpektujem vašu voľbu... Prajem svojmu vyzývateľovi, aby bol úspešný prezident," povedal Komorowski pred svojimi priaznivcami. Komorowski sa poďakoval svojim voličom, ktorých nazval "ľudovou armádou". "Čakajú nás nové bitky a výzvy. Musíme byť na ne pripravení," uviedol.

"Tí, ktorí ma volili, hlasovali za zmenu. A za to im veľmi ďakujem... Som si istý, že dokážeme spolu obnoviť našu krajinu," vyhlásil Duda.

Práca pre ľudí

Premiérka Ewa Kopaczová zagratulovala Dudovi k víťazstvu a ubezpečila verejnosť, že spolupráca medzi vládou a novým prezidentom bude čo možno najlepšia.

"Táto vláda a prezident pracujú pre jediného zamestnávateľa, a to pre ľudí," konštatovala Kopaczová. Podľa agentúry Reuters výsledok volieb odzrkadľuje frustráciu voličov z toho, že novonadobudnutá prosperita v Poľsku nie je rovnomerne rozdeľovaná.

Predĺžili moratórium

Krátko pred uzavretím volebných miestností poľské úrady oznámili predĺženie volebného moratória. K tomuto kroku bolo nutné pristúpiť kvôli úmrtiu staršej voličky v jednej z volebných miestností.

Hlasovanie v ostatných volebných miestnostiach bolo ukončené v stanovenom termíne. Volebná účasť dosiahla približne 56 percent.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok