Novoobjavené video usvedčuje Asada z používania zakázaných zbraní

TA3 TASR
23.5.2015 17:57

Videozáznam z mobilného telefónu zobrazuje sýrskych uniformovaných pilotov a vojakov zhadzujúcich barelové bomby z helikoptéry nad provinciou Hamá. Záznam protirečí vyjadreniam prezidenta Bašára Asada o tom, že sýrska armáda zakázané zbrane nepoužíva.

Novoobjavené video usvedčuje Asada z používania zakázaných zbraní
SITA/AP

Inkrimunujúci materiál

Video, ktoré sa objavilo na Youtube, bolo nakrútené v marci 2015 počas misie sýrskej armády nad mestami Latakia a Idlib v provincii Hamá. Pozícia vládnych síl je jasne viditeľná z GPS koordinátov na prístrojovej doske helikoptéry.

Stroj sa následne za nevyjasnených okolností zrútil a záznam z mobilného telefónu sa dostal do rúk reportérov zo spravodajskej televízie Al Jazeera a Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva.

Zabíjajú bez rozdielu

Používanie barelových bômb vyvolalo ostrú kritiku zo strany USA, ich spojencov i ľudskoprávnych organizácií. "Je to jednoduchá bomba, ktorá pri spôsobe, akým ich používa sýrska vláda, zabíja bez rozdielu," uviedla jedna zo sýrskych výskumníčok organizácie Human Rights Watch.

Barelové bomby sú improvizovanými zbraňami. Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy zhadzujú z vrtuľníkov na zem, kde spôsobujú veľké materiálne škody a veľké straty na životoch. Sudy bývajú naplnené trinitrotoluénom, naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlejšiu oblasť než bežné silné výbušniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok