Ropná škvrna v okolí Santa Barbary sa stále pohybuje, záchranári pátrajú po príčine

TA3 TASR
23.5.2015 08:34

Záchranári v Santa Barbare zatiaľ intenzívne pokračujú v čistení vody aj pláže aby zmiernili ekologický dopad havárie. Odhaliť príčinu masívneho úniku ropy môže trvať celé mesiace.

Najhorší možný scenár

Až takmer 400.000 litrov ropy mohlo tento týždeň uniknúť po prasknutíropovodu pri pobreží amerického štátu Kalifornia, čo predstavuje približne päťnásobok pôvodne odhadovaného množstva. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na stanovisko spoločnosti, ktorá ropovod prevádzkuje.

Odhadované množstvo 397.500 litrov uniknutej ropy predstavuje podľa prevádzkovateľa najhorší možný scenár. Do oceánu sa dostala približne pätina z tohto množstva, teda približne 79.500 litrov nespracovanej ropy, uviedla spoločnosť Plains All American Pipeline.

Spoločnosť zastavila tok ropy

Predstaviteľ energetiky v kalifornskom okrese Santa Barbara označil  únik ropy za najväčší pri tamojšom pobreží za posledných najmenej 46 rokov.

Poškodený
ropovod, vedúci súbežne s miestnou diaľnicou č. 101, zanechal pri chránenej pláži Refugio State Beach ropnú škvrnu s dĺžkou 6,4 kilometra, ktorá zasahovala do oceánu v dĺžke 46 metrov. Pláž museli v dôsledku havárie uzavrieť.

Spoločnosť Plains All American Pipeline po zistení poškodenia
ropovodu zastavila tok ropy a vydala toto oficiálne stanovisko: "Naša spoločnosť sa hlboko ospravedlňuje za únik a robí všetko pre to, aby sa minimalizoval jeho vplyv na životné prostredie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok