Katolícke Írsko schválilo homosexuálne manželstvá

ČTK TA3 TASR
23.5.2015 22:42

Írsko je prvou krajinou, v ktorej rozhodli o svadbách ľudí rovnakého pohlavia v referende. Katolícke organizácie, ktoré viedli kampaň proti homosexuálnym manželstvám už priznali prehru. Prijatie zákona podporilo 62,1 percenta hlasujúcich.

Veľký obrat v oblasti ľudských práv

Manželstvá gejov a lesieb podporilo 62,1 percenta hlasujúcich, čo predstavuje viac ako 1,2 milióna voličov, uviedli noviny Irish Times. Proti hlasovalo zhruba 38 percenta, teda približne 734.000 účastníkov referenda. Na plebiscite sa zúčastnilo 60,5 percenta oprávnených voličov. Jediným obvodom, kde väčšina ( 51,4 percenta) hlasujúcich návrh odmietla, bol Roscommon-South Leitrim v strednej časti krajiny. V metropole Dublin tábor "áno" zaznamenal vyše 70 percentnú podporu.

Príslušný dodatok k ústave Írskej republiky zakotvuje právo na uzatvorenie manželstva pre dvojicu partnerov bez ohľadu na pohlavie. Tradične katolícke Írsko dekriminalizovalo homosexualitu ako posledná západoeurópska krajina v roku 1993 a pred štyrmi rokmi zlegalizovalo registrované partnerstvá dvojíc rovnakého pohlavia.

Témy: Írsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok