Zdravím, diktátor! Žoviálny Juncker smeroval pozdrav Orbánovi

ČTK
22.5.2015 16:03

Juncker a Orbán sa stretli na summite v Rige. Pred desiatkami novinárov šéf Európskej komisie zvolil netradičné oslovenie. Vraj bol v dobrej nálade a zrejme reagoval na slová maďarského premiéra, ktorý povedal, že Maďari sú úprimní ľudia a veci hovoria priamo. Teraz sa tak zachoval aj Juncker.

Zdravím, diktátor! Žoviálny Juncker smeroval pozdrav Orbánovi
Twitter/@khaddon

Priamy Juncker bez servítky

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker je známy priamym vyjadrovaním a nebolo to inak ani počas summitu Východného partnerstva, teda lídrov krajín EÚ a šiestich štátov z východu Európy. Maďarského premiéra Viktora Orbána totiž Juncker pri príchode do Rigy pozdravil slovami: "Zdravím, diktátor!" Orbánove činy sú v EÚ často terčom kritiky, naposledy vyvolali pobúrenie  jeho slová o možnosti znovuzavedenia trestu smrti.

"Maďari hovoria, tvrdé veci priamo. Neradi chodíme okolo horúcej kaše. Sme úprimní ľudia,“ vyhlásil Orbán v utorok počas svojho vystúpenia v Európskom parlamente v Štrasburgu. Juncker sa teraz zachoval rovnako.

Orbánov odpor voči krokom Únie

"Zdravím, diktátor!" povedal šéf Európskej komisie, keď sa s maďarským premiérom vítal v prítomnosti desiatok novinárov. Tí ale už nepočuli, čo mu Orbán, prípadne či mu vôbec odpovedal. Juncker bol údajne po celý čas vo veľmi dobrej nálade.

Orbán v utorok pred europoslancami odmietol kritiku svojich slov o možnom znovuzavedení trestu smrti. Jeho krajina má podľa neho právo o takých témach hovoriť. Rovnako sa vyslovil proti návrhu novej stratégie Európskej komisie na riešenie migračnej krízy v Európe, ktorej súčasťou je aj prerozdeľovanie utečencov. Vyhlásil, že jeho krajina chce o migrantoch rozhodnúť sama a chrániť si svoje hranice. Návrh komisie označil za absurdný, takmer šialený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok