Je rozhodnuté, garáže na Bratislavskom hrade dostavajú

TASR
22.5.2015 14:54

Archeologické nálezy na Bratislavskom hrade budú zachované a ochránené, prezentované budú pod krycími stavbami. Zároveň sa dostavajú aj garáže, pre ktoré Národná rada čelila kritike odborníkov aj laikov.

Je rozhodnuté, garáže na Bratislavskom hrade dostavajú
TASR

Nálezy budú prezentované

Dostavba garáží nemá pamiatky ohroziť. Práve to majú zabezpečiť zmeny, ktoré prezentoval šéf Kancelárie NR SR Daniel Guspan s architektom Ivanom Masárom.

Opatrenia sú podľa nich výsledkom rokovaní s odbornou aj laickou verejnosťou. Parlament nimi vychádza v ústrety aj kritikom. Mal by s nimi súhlasiť aj Krajský pamiatkový úrad. Ten by mal v tejto súvislosti čoskoro vydať aj záväzné stanovisko hovoriace o tom, že nálezy majú byť prezentované.

Kompromisné riešenie?

"Naším prioritným cieľom bolo, je a vždy bude chrániť nálezy nájdené na severnej terase hradu. Som rád, že sme s odborníkmi našli riešenie prezentácie pamiatok," vyhlásil Guspan s tým, že nájdené riešenia nezastavia projekt rekonštrukcie hradu.

Zmeny sa dotknú zimnej jazdiarne a severozápadného bastiónu. Vznikne tam krycia stavba. "Ide nám o to, aby všetky nálezy a pamiatky boli prezentované dôstojným spôsobom, ktorý bude zodpovedať ich hodnote," zdôraznil kancelár Guspan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok