Rusi zadržaní na Ukrajine sa priznali: Sú vojaci, boli na špeciálnej misii

SITA TASR
22.5.2015 11:34

Dvojica mužov, ktorých zadržala ukrajinská armáda na východe Ukrajiny, sa priznala k členstvu v ruskej armáde. Vojaci tak urobili v rozhovore s príslušníkmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorí ich vypočúvali v nemocnici.

Rusi zadržaní na Ukrajine sa priznali: Sú vojaci, boli na špeciálnej misii
youtube

Moskva sa k vojakom nepriznáva

"Vojaci boli ozbrojení, žiadne príkazy na útok však nedostali," uviedol jeden z členov OBSE. Moskva sa zatiaľ k správe nevyjadrila. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov však vyhlásil, že "títo občania už neslúžia v ruských ozbrojených zložkách". Ukrajinskú armádu zároveň obvinil zo zlého zaobchádzania s nimi s cieľom "vymlátiť z nich vyhovujúce priznanie".

Zadržaní muži podľa zistení OBSE vycestovali na Ukrajinu na "prieskumnú misiu". Jeden z nich uviedol, že rozkaz vycestovať na Ukrajinu dostal od svojej vojenskej jednotky. Obaja zároveň vyhlásili, že na podobných "misiách" v oblasti boli už niekoľkokrát. Jeden zo zadržaných vojakov vraj v rozhovore s príslušníkmi z OBSE opakovane zdôrazňoval, že na Ukrajine nie sú prítomní žiadni ruskí vojaci.

Prepustení z armády v neprítomnosti

Zajatec Alexandr Alexandrov novinárovi denníka na otázku, či je príslušníkom ruskej armády, odpovedal: "Som občanom Ruskej federácie. Vojakom v aktívnej službe. Nijakú žiadosť o prepustenie z armády som nepísal".

Informáciu, že vojakom ruskej armády nie je od decembra roku 2014, počul prvýkrát od novinára. "Nevedel som to. Pravdu povediac, teraz ste ma trochu šokovali," uviedol Alexandrov.

Zriekla sa ho manželka

Vyhlásil, že nie je žiadnym teroristom a na Ukrajine bol na rozkaz nadriadených. Alexandrov súčasne vyhlásil, že nechápe, prečo sa ho zrieka nielen ruská armáda, ale aj jeho žena, ktoré pre ruské médiá potvrdila, že jej manžel už nie je vojakom Ruskej federácie a že o jeho ceste na východ Ukrajiny nevedela.

Informáciu o podaní žiadosti o uvoľnenie z ruských ozbrojených síl poprel aj druhý zajatec, Jevgenij Jerofejev, ktorý uviedol, že sa s Alexandrovom ocitli "v informačnom vákuu" a nevedia, čo sa deje. Kritizoval, že doteraz ich nekontaktoval žiadny predstaviteľ Ruska. "Som občanom Ruska. Neviem, čo sa deje a ako sa to celé skončí," konštatoval.

Ruskí predstavitelia možnosť návštevy nevyužili

Na žiadosť novinára denníka Novej gazety o komentár tvrdenia Kremľa, že na Ukrajine ruská armáda nie je, Alexandrov uviedol: "Ako vidíte, je. Len je nevýhodné priznať to".

Novaja gazeta píše, že obaja muži sú momentálne hospitalizovaní a zotavujú sa zo zranení. Nemocničné krídlo, v ktorom sa nachádzajú ich izby, stráži viacero mužov v civile. Navštívili ich aj predstavitelia Červeného kríža, advokát i psychológ. V súlade s medzinárodným právom majú možnosť navštíviť ich aj pracovníci ruského konzulátu, doteraz však tak neurobili, uviedla Novaja gazeta.

Príslušníci prieskumnej jednotky

Ukrajinská vláda, západné krajiny aj nezávislí experti dlhodobo obviňujú Rusko z podpory povstalcov na východe Ukrajiny, formou dodávok zbraní a vojakov. Moskva všetky obvinenia popiera, pričom proruských povstalcov v regióne označuje za "dobrovoľníkov".

Dvoch Rusov zadržali príslušníci ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Ajdar v meste Ščasťa ležiacom asi 20 kilometrov severne od povstalcami okupovaného Luhanska. V nedeľu sa na verejnosť dostal videozáznam, ktorý zachytáva vypočúvanie jedného zo zadržaných vojakov. Mladík sa na zázname predstavil ako seržant Aleksandr Aleksandrov, člen ruských špeciálnych síl z mesta Togliatti. Zároveň uviedol, že v oblasti okolo Luhanska operoval od 6. marca tohto roku a pôsobil v jednotke zloženej zo 14 vojakov.

Priznania oboch zadržaných mužov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok