V Lotyšsku rokuje Východné partnerstvo, Zeman odmietol imigračné kvóty

TA3 SITA TASR
22.5.2015 10:41

Najvyšší predstavitelia Únie rokujú v lotyšskej Rige na samite Východného partnerstva. Témou je Ukrajina, ale aj problém s migrantmi, ktorí vo veľkých množstvách smerujú do Európy.

Náš región kvóty odmieta

V lotyšskej Rige plenárnym rokovaním pokračuje samit Východného partnerstva. Do novootvorenej národnej knižnice dorazili najvyšší predstavitelia členských štátov Európskej únie, ktorých vítal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk.      

Český prezident Miloš Zeman v Rige potvrdil postoj Českej republiky v otázke imigračných kvót. Predsedovi Európskej komisie Junckerovi povedal, že nie sú riešením problému s imigrantmi.

Česká republika rovnako ako Poľsko, Slovensko či Maďarsko odmieta myšlienku, že by si Únia mala podľa kvót stanovených Bruselom rozdeliť prevažne afrických utečencov, ktorí prichádzajú do južnej Európy. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker už predtým vyhlásil, že Európa kvóty potrebuje. Utečenci sú podľa neho inak odkázaní na pašerákov a nebezpečné námorné trasy.

Gruzínci aj Ukrajinci si počkajú

Pred budovou sa za zátarasami ešte pred príchodom delegácií zhromaždila skupina ľudí s ukrajinskými a gruzínskymi zástavami. Ako povedali, prišli podporiť summit, aj keď od neho neočakávajú zásadné závery.      

Istý Oleksandr z Kyjeva, ktorý držal v rukách plagát "Ukrajina v Európskej únii", vyjadril mierne sklamanie nad tým, že jeho krajina ani Gruzínsko sa ešte nedozvedia verdikt o bezvízovom styku s Úniou. Verí však, že sa tak stane začiatkom budúceho roka. Zároveň od Únie čaká, že oficiálne potvrdí perspektívu európskeho členstva Ukrajine.     

Pri skupine sa pred príchodom na summit zastavila ukrajinská oficiálna delegácia. Z limuzíny vystúpil prezident Petro Porošenko, ktorý sa zvítal so svojimi krajanmi.     

Okrem neho členov Východného partnerstva v Rige Arménsko zastupuje prezident Serž Sarkisjan, Azerbajdžan minister zahraničných vecí Elmar Mammadyarov, ďalej sú tam šéf bieloruskej diplomacie Uladzimir Makej, premiér Gruzínska Irakli Garibašvili a moldavský prezident Nicolae Timofti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok