Dedička Korean Air odsúdená v orieškovom škandále opustila väzenie

TA3 TASR
22.5.2015 07:36

Čo Hjon-a odsúdili za porušenie pravidiel letovej prevádzky. Škandál vyvolalo jej správanie na palube lietadla v New Yorku. Pre zle naservírované oriešky prikázala posádke, aby sa stroj vrátil späť k odletovej hale, kde prikázala šéfovi palubnej posádky opustiť lietadlo.

Obmäkčila odvolací súd

Štyridsaťročná bývalá viceprezidentka Korean Air, známa aj pod anglickým menom Heather Cho, strávila za mrežami takmer päť mesiacov v súvislosti s "orieškovou kauzou" z vlaňajšieho decembra, keď zdržala štart lietadla v New Yorku kvôli - podľa nej - zle naservírovaným orieškom.

Vo februári 2015 jej v súvislosti s týmto incidentom vymerali rok väzenia nepodmienečne. Odvolací súd síce potvrdil vinu odsúdenej, ale zmiernil jej trest na desať mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky.

Miernejší verdikt zdôvodnil odvolací sudca tým, že Čo Hjon-a je matkou malých dvojčiat a že doteraz nemala problémy so zákonom. Obhajoba okrem toho zdôraznila skutočnosť, že odsúdená počas pobytu za mrežami zmenila zmýšľanie a svoj čin úprimne oľutovala.

Orieškový hnev pobúril verejnosť

Dedička Korean Air sa 5. decembra krátko po nástupe do lietadla rozčúlila, keď jej letuška v prvej triede doniesla požadované makadamové oriešky v pôvodnom obale a nenaservírovala ich na tanierik.

Po emotívnej hádke s letuškou Čo Hjon-a nariadila pilotom, aby sa s airbusom s vyše 200 cestujúcimi na palube, ktorý už roloval na štartovaciu dráhu, vrátili k odletovej bráne newyorského Letiska Johna F. Kennedyho. Tam donútila vedúceho palubného personálu, aby vystúpil z lietadla.

Kauza, ktorej médiá dali meno "orieškový hnev", vyvolala rozsiahle pobúrenie juhokórejskej verejnosti a upozornila na vplyv, aký majú v ekonomike krajiny konglomeráty vlastnené bohatými rodinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok