Nový šéf NKÚ je už v úrade, do funkcie ho uviedol Pellegrini

TASR TA3
21.5.2015 13:07

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini oficiálne uviedol do funkcie novozvoleného predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka, ktorého v stredu zvolili poslanci.

Mitrík: Dôvera ma zaväzuje

Predseda parlamentu zároveň poďakoval Mitríkovmu predchodcovi Jánovi Jasovskému za jeho pôsobenie na čele NKÚ v rokoch 2004 až 2015.

"Dôvera, ktorú som dostal, ma, samozrejme, zaväzuje aj teší. To podstatné však prichádza teraz, prichádza realita, kedy budem musieť preukázať aj tým, ktorí mi eventuálne nedali dôveru a spochybňovali moju kandidatúru a zvolenie, že som muž na pravom mieste," poznamenal Mitrík na brífingu po svojom uvedení do funkcie šéfa NKÚ.

Sedem rokov vo funkcii

Mitrík sa podľa svojich slov necíti zaviazaný voči strane Smer. "Nemám voči nikomu žiadny záväzok. Chcem činmi preukázať, že budem úrad viesť transparentne a že vynaložím všetko úsilie, aby som tento cieľ dosiahol," podčiarkol.

Výsledky kontrol úradu plánuje zverejňovať nielen vo forme zrozumiteľnej odborníkom, ale aj laickej verejnosti. Zároveň povedal, že prípad Gorila je pre neho už uzavretý a na tému Gorila už viac nebude odpovedať.

Predsedom NKÚ sa Mitrík stal na sedemročné obdobie rozhodnutím poslancov NR SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 82 hlasov. Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Mitrík nahradil vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

nku_09.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok