Poslanci schválili revolúciu v civilnom práve, procesy čakajú veľké zmeny

TA3 TASR SITA
21.5.2015 12:30

Až 1500 paragrafov má reforma civilného práva, ktorú po niekoľkodňovej diskusii napokon schválili poslanci. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca odhlasovali najväčšie legislatívne dielo desaťročia.

Pravidlá ochrany sa zmenia

Pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv, sa zmenia. Poslanci Národnej rady schválili rekodifikáciu civilného procesného práva, ktorá je obsiahnutá v trojici nových kódexov z dielne ministerstva spravodlivosti. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradia takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963.

Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

Prichádza zásada koncentrácie

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie. Vďaka nej budú môcť sudcovia pri sporoch stanoviť stranám, ktoré sa súdia, aby všetky dôkazy predložili v stanovenej lehote, inak sa na ne nebude prihliadať. V súčasnosti sa totiž stáva, že aj po dvoch rokoch konania, keď by mal súd rozhodnúť, jeden z účastníkov s cieľom pojednávanie naťahovať prinesie nové dôkazy, a proces sa tak predlžuje.

Zefektívniť a zrýchliť proces pred súdom by malo aj predbežné vypočutie strán. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca sa často môže prísť na to, že samotný spor nie je potrebný. Má tiež platiť, že svedka bude musieť pre potreby súdu zabezpečiť tá strana sporu, ktorá ho navrhla. V prípade námietok zaujatosti voči sudcom pri sporových konaniach zase majú hroziť pokuty do 500 eur, ak súd námietku neprijme a zistí, že išlo o zjavnú obštrukciu.

Koniec prieťahom v konaní?

Prieťahom v súdnom konaní majú zamedziť aj zmeny v doručovaní súdnych zásielok, ktoré bude priamo viazané na adresu trvalého pobytu. Ak si tam dotyčný zásielku neprevezme, súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú. Výnimku budú mať len platobné rozkazy, pre ktoré fikcia doručenia platiť nebude. V zákone sa zakotvuje aj používanie elektronickej pošty, telefonickej komunikácie, webovej stránky a dátového súboru. Tým sa má zároveň zjednodušiť a zhospodárniť vedenie sporov. To má za cieľ aj zjednodušenie právnej úpravy trov konania.

Nové kódexy revidujú aj dovolacie konanie, ktoré bude po novom založené na kombinácii revízneho a kasačného systému. Prepracoval sa i inštitút mimoriadneho dovolania, aby zodpovedal Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Zásadné zmeny čakajú aj správne súdnictvo, napríklad v miestnej príslušnosti, čo má znamenať, že najviac správnych vecí už nebude na bratislavských súdoch. Novinkou je aj tzv. kasačná sťažnosť, ktorá bude prípustná proti rozhodnutiam krajských súdov a tiež kauzálna príslušnosť.

Vznikali dva a pol roka

Civilný mimosporový poriadok sa má využívať v mimosporovej agende tvorenej najmä tzv. statusovými vecami, čo sú prípady, keď štát a spoločnosť majú eminentný záujem na ich vyriešení. Je to napríklad rozhodovanie o maloletých deťoch či dedičských veciach. Na rozdiel od sporovej agendy sa v takzvanom mimosporovom konaní uplatňuje vyšetrovacia zásada. Súd teda nie je odkázaný len na dôkazy prednesené účastníkmi, ale sám musí dôkazy vykonávať v záujme zistenia objektívnej, materiálnej pravdy.

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov. Podľa ministerstva ide o chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti slovenského práva. Slovensko sa má takto priblížiť k štandardom, ktoré sú v Európe platné desaťročia, a odstrániť nánosy socialistického právneho poriadku.

Nové kódexy vznikali dva a pol roka a ministerstvo spravodlivosti si od nich sľubuje, že prispejú k efektívnejšiemu, hospodárnejšiemu a spravodlivejšiemu civilnému konaniu pred súdom a k účinnejšej ochrane práv fyzických i právnických osôb. Borec očakáva aj to, že sa civilné konanie zrýchli, zjednoduší a skvalitní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok