Váhostav chce ísť po schválení reštrukturalizácie do všetkých diaľničných tendrov

TASR
21.5.2015 10:57

Stavebná spoločnosť Váhostav sa chce v prípade schválenia reštrukturalizácie aktívne zapájať do všetkých diaľničných súťaží, ktoré Národná diaľničná spoločnosť vyhlási v tomto roku. Uviedol to generálny riaditeľ firmy Marián Moravčík.

Váhostav chce ísť po schválení reštrukturalizácie do všetkých diaľničných tendrov
SITA/AP

Tri diaľničné tendre

Váhostav momentálne prechádza procesom reštrukturalizácie. "V prípade, že súd schváli reštrukturalizáciu, stavebná spoločnosť Váhostav musí, samozrejme, ďalej existovať. A ďalej bude existovať vtedy, keď sa bude aktívne zapájať do všetkých projektov," opísal Moravčík.

Diaľničiari zatiaľ v tomto roku vyhlásili jeden diaľničný tender. A to na časť diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec s odhadovanou cenou 199,1 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky do 8. júna.

NDS pritom koncom mája odhaduje aj vypísanie ďalších dvoch diaľničných súťaží. A to na výstavbu úsekov D1 Prešov, západ – Prešov, juh a Budimír - Bidovce. "Máme záujem sa zapojiť do všetkých troch diaľničných úsekov, ktoré bude NDS súťažiť tento rok," dodal Moravčík.

Nevyplatenia subdodávateľov sa neobáva

Spoločnosť chce ísť pritom do súťaží s cenami, ktorými dokáže jednotlivé úseky postaviť. "A teda sa neobávam toho, že by sme nedokázali subdodávateľov vyplatiť," priblížil Moravčík. Jedným z problémov stavebnej firmy sú totiž aj diaľničné stavby, ktoré spoločnosť buduje s cenami prinášajúcimi stratu.

Moravčík preto chápe postup NDS, ktorá chce do nových zmlúv so stavebnými firmami zaviesť aj takzvanú bankovú platobnú záruku. Tá má slúžiť ako rezerva na vyplácanie prípadných podlžností voči subdodávateľom. "Je to logická reakcia na situáciu, ktorá je v stavebníctve," zhodnotil Moravčík. Opatrenie však bude mať podľa neho aj negatívny efekt. "Svojím spôsobom to sčasti predraží výstavbu, pretože garancia bude určite niečo stáť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok