Fotogaléria: Pozrite sa, ako žijú slovenskí Rómovia v bruselskom parku

TA3 TASR
21.5.2015 10:45

Už tretí rok po sebe sa na prahu leta ocitli bez strechy nad hlavou. Slovenskí Rómovia v Bruseli to vyriešili po svojom, stanujú v parku za veľkej pozorností médií.

Fotogaléria: Pozrite sa, ako žijú slovenskí Rómovia v bruselskom parku
SITA/Diana Černáková

V parku Maximilien neďaleko železničnej stanice Gare du Nord je viacero stanov. Menších aj väčších. Väčšinu z nich Rómovia dostali do daru, či už od humanitárnych organizácií alebo od ľudí, ktorí sa o ich osude dozvedeli z médií.

_MG_0218.jpg

Zdenka Gažíková, matka rozvetvenej rómskej rodiny, uviedla, že sa aj napriek tejto situácii na Slovensko už nechcú vrátiť.

_MG_0313.jpg

Federálna agentúra pre azyl (Fedasil) každý rok urobí výnimku a v spolupráci s charitatívnou organizáciou Samusocial pomôže slovenským Rómom získať bývanie na zimu. Dôvodom, ako naznačilo belgické ministerstvo vnútra, je veľký počet detí v tejto rodine.

_MG_0221.jpg

Pri stanoch, ktoré sú postavené v prístreší paneláku na konci parku, je niekoľko škatúľ s čerstvými zásobami - s vodou, mliekom, džúsmi a základnými potravinami. Plynový horák dostali od neziskovej organizácie Rovnosť bez úvodzoviek.

_MG_0170.jpg

Dokopy 27 ľudí spí v stanoch bez prístupu k základným hygienickým zariadeniam a tečúcej vode. Park slúži aj ako záchod.

_MG_0299.jpg

Podľa slov generálneho splnomocnenca pre práva detí v Belgicku Bernarda De Vosa na bruselských uliciach prespáva 21 rómskych detí vo veku od ôsmich mesiacov do 15 rokov. 15 z nich sa utáborilo v stanoch v parku Maximilian a šesť v okolí Porte d'Anderlecht, v širšom centre mesta.

_MG_0208.jpg

Školopovinné deti musia chodiť pravidelne do školy. Ťažko si však predstaviť, ako robia domáce úlohy v stane alebo v parku.

_MG_0197.jpg

Na situáciu v Belgicku, a to aj napriek pravidelným epizódam s bývaním v parku či v opustených domoch, si nesťažujú a tvrdia, že Belgicko im pomáha viac ako Slovensko. Belgicko si rodina vybrala preto, lebo sem chodila už od roku 2008.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok