Rusi rozhodli o víťazstve nad USA v tretej tretine

SITA
16.5.2015 22:00

Ruskí hokejisti majú stále šancu obhájiť titul svetových šampiónov. V druhom semifinálovom súboji zvíťazili nad USA 4:0 a prebojovali sa do finále, kde narazia na zatiaľ stopercentnú Kanadu.

Rusi rozhodli o víťazstve nad USA v tretej tretine
SITA/AP

Rusko má šancu obhájiť majstrovský titul

Vo finále hralo s Kanadou naposledy v Berne 2009, kde vyhralo 2:1. Tím kapitána Iľju Kovaľčuka sa bude usilovať o 28. prvenstvo na MS (bilancia doteraz 27 - 9 - 7). Na Američanov čaká súboj o tretie miesto s domácim Českom. Rusko vrátilo USA prehru 2:4 z ostravskej základnej skupiny. V jeho drese prvýkrát nastúpil Alexander Ovečkin, ktorý do českej metropoly priletel len v piatok a v sobotu dal o sebe vedieť presným zásahom i asistenciou.

O osude druhého semifinále pražského šampionátu sa rozhodlo až v tretej tretine. Najskôr v 48. min trafil presne Sergej Moziakin, potom o tri minúty neskôr aj Alexander Ovečkin. Na 3:0 zvýšil Vadim Šipačov a bodku do prázdnej bránky dal Jevgenij Malkin.

Semifinále (Praha):

USA - Rusko 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)

Góly: 48. Moziakin (Bobrovskij), 51. Ovečkin, 56. Šipačov (Kuľomin, Moziakin), 59. Malkin (Ovečkin)
Vylúčení: 3:2, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Rönn (Fín.) - Dahmén (Švéd.), Mills (Kan.), 14 938 divákov

Zostavy:

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, C. Murphy, Moore, Gardiner - Bonino, Coyle, Lee - B. Smith, Vesey, Arcobello - Eichel, T. Lewis, Nelson - Moses, Larkin, Hendricks - Morin

Rusko: Bobrovskij - Jakovlev, Belov, Kulikov, Antipin, Čudinov, Mironov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuľomin, Malkin, Moziakin - Panarin, Šipačov, Tarasenko - Dadonov, Širokov, Kovaľčuk, Anisimov

Sumár zápasu

Od úvodu sa hral v O2 Arene rýchly hokej, hra sa prelievala z jednej strany na druhú a oba tímy si utvorili viaceré šance. Chvíľu bol puk dlhšie pred americkou bránkou, o pár momentov neskôr si tlak zasa vytvoril zámorský tím. V 16. min sa rútili Ovečkin s Malkinom na jedného amerického zadáka, ale center Pittsburghu nemieril presne. Na opačnej strane mal dobrú možnosť Moses. Obaja brankári dominovali a držali si čisté konto.

V druhej časti hry boli nebezpečnejší Američania, viackrát ratoval Bobrovskij. Hráči USA hrali jednoducho a snažili sa strieľať z každej pozície, čím si utvárali pred bránkou tlak. Veľké šance na otvorenie skóre mali aj Rusi, ale Hellebuyck vyhrával osobné súboje. V 34. min minul odkrytú ruskú bránku Lee. Bobrovskij zlikvidoval tutovku Leeho.

Oba tímy pozorne vykrývali priestor pred bránkami, útočiaci hráči museli vynaložiť veľa úsilia, aby ohrozili brankárov v čistej príležitosti. Mužstvá si nedarovali na ľade ani kúsok priestoru, vidieť bolo množstvo osobných súbojov. V 48. min po šanci Larkina otočili Rusi rýchlo hru, Moziakin zobral puk, urobil kľučku v strednom pásme a spomedzi kruhov trafil presne nad rameno Hellebuycka. V 51. min zaváhal Justin Faulk na obrannej modrej, puk mu preskočil hokejku, dostal sa k Alexandrovi Ovečkinovi, ktorý našiel miesto nad vyrážačkou amerického gólmana. Rusov potom pri šanci Larkina podržal Bobrovskij. V 55. min dal Rusom ešte väčšiu istotu zblíza Šipačov a zvýšil na 3:0. Američania to potom skúšali dlhou hrou bez brankára, počas nej sa dostala dopredu dvojica hráčov, Ovečkin ešte posunul puk Malkinovi, ktorý spečatil postup Ruska do finále.

Hlasy po zápase:

Brock Nelson, útočník USA: "Cítime veľké sklamanie. Mrzí nás, že sme nevyužili viaceré dobré šance. V prospech súpera rozhodlo niekoľko hlúpych odrazov, stálo pri nich šťastie. Chceli sme hrať o zlato, nevyšlo to, teraz sa pokúsime vyhrať posledný zápas na turnaji a získať aspoň bronz."

Artemij Panarin, útočník Ruska: "Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Američania nás potrápili už v prvom zápase v skupine. Dnes rozhodlo, že sme boli trpezliví a aj vďaka nášmu brankárovi Bobrovskému sme postúpili. Vo finále očakávam vyrovnaný a ťažký duel. Vieme, že Kanada má silný mančaft, ale rovnako silní sme aj my."

Viktor Tichonov, útočník Ruska: "S Alexandrom Ovečkinom je radosť hrať v útoku. Vždy sa mi hrá s nim dobre, aj dnes využíval svoju rýchlosť, rozdával puky, nakoniec dal gól a na ďalší prihral. Kanada má silný tím, musíme sa vo finále maximálne sústrediť na svoj výkon a využiť šance, ktoré si vypracujeme. Budeme sa snažiť využiť naše prednosti, ktoré sme už ukázali na turnaji."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok