Podnikateľa Širokého vypočúvali na polícii, prišiel s ochrankármi

TA3 SITA TASR
7.5.2015 11:45

Na polícii predpoludním vypovedal Juraj Široký, podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav. Na výsluch sa dostavil v sprievode ochrankárov.

Prišiel Široký, čakali aj syna

Veľkopodnikateľ Juraj Široký, ktorý je podpredsedom predstavenstva spoločnosti Váhostav, vo štvrtok predpoludním vypovedal na polícii. Presne o deviatej prišiel v sprievode ochrankárov do sídla Národnej kriminálnej agentúry. Nebolo mu do reči, s novinármi nekomunikoval. Na výsluchu očakávali aj jeho syna, ktorý je predsedom predstavenstva Váhostavu.

Polícia ešte v marci začala v súvislosti s kauzou Váhostav trestné stíhanie pre podozrenie z poškodzovania veriteľa. Policajti pred niekoľkými dňami uskutočnili v budovách spoločnosti Váhostav v Žiline aj v Bratislave veľkú policajnú raziu, zasahovali desiatky policajtov.

8.jpg

Prezident odobril zmeny

Prezident Andrej Kiska už podpísal parlamentom schválené zmeny, ktoré majú pomôcť malým veriteľom stavebnej spoločnosti Váhostav. Fakt, že pre ozdravovanie spoločnosti mali dostať len časť odobrených peňazí, naštartovala mimoriadne medializovanú kauzu. Firma neplatila svojim dodávateľom, ocitla sa v reštrukturalizácii a v rámci nej chcela splatiť nezabezpečeným veriteľom len 15 % z dlhovaných peňazí.

Na základe schváleného zákona sa môže spoločnosť Váhostav vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme.

V rámci novely sa upravuje aj proces reštrukturalizácie firiem a zavedú sa do praxe opatrenia, na ktorých sa dohodla vláda s veriteľmi stavebnej firmy Váhostav, jej vedením a bankami. 

Veritelia reštrukturalizovaných firiem si tak budú môcť vymáhať celých 100 % zo svojich pohľadávok. Záväzky spoločností sa totiž ani po skončení reštrukturalizačného procesu nevymažú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok