Lukašenko bude pokutovať nezamestnaných Bielorusov

SITA
7.5.2015 13:22

Bieloruský parlament podporil návrh autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, aby štát pokutoval ľudí v aktívnom veku, ktorí v priebehu jedného roka neodpracujú aspoň 183 dní.

Lukašenko bude pokutovať nezamestnaných Bielorusov
SITA

Opatrenia sú dočasné

Každoročný peňažný postih dosahujúci v prepočte zhruba 220 eur bude podľa vyhlásenia ministerky práce Maryjany Ščotkinovej len dočasným opatrením a nebude sa týkať invalidov, dôchodcov či rodičov s malými deťmi.

Parlament úpravu odhlasoval v pomere sto ku dvom a vyjadril očakávanie, že občania si vďaka nej budú "plniť ústavnú povinnosť podieľať sa na pokrývaní štátnych výdavkov".

Miera nezamestnanosti je nízka

Bieloruská ekonomika je v poslednom období ovplyvnená ťažkosťami susedného Ruska, oficiálna miera nezamestnanosti je však veľmi nízka. Spomedzi približne šiestich miliónov Bielorusov potenciálne schopných pracovať registrujú ako nezamestnaných len 36-tisíc.

Okolo 25 percent pritom nevykazuje žiadnu zárobkovú činnosť, čo nasvedčuje tomu, že mnohí pracujú načierno. Svetová banka vo svojej štúdii z roku 2014 odhaduje, že takmer polovica hrubého domáceho produktu Bieloruska pochádza z takzvanej tieňovej ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok