Rezort vnútra odmieta kvóty na utečencov

SITA
6.5.2015 15:55

Ministerstvo vnútra v súčasnosti odmieta záväzné kvóty na rozdelenie žiadateľov o azyl medzi členské štáty Európskej únie. Rezort vnútra "v tejto chvíli odmieta záväzné utečenecké kvóty a nie je im naklonené," uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

Rezort vnútra odmieta kvóty na utečencov
SITA/AP

Nelegálna migrácia

Podľa ministerstva vnútra bude efektívnejšie posilnenie Európskej agentúry pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ a dôsledné plnenie schengenských kritérií na ochranu vonkajšej hranice.

Vnútro upozorňuje, že nelegálna migrácia je zakázaná a prvoradou úlohou je, aby žiadna takáto migrácia nebola. "Azylový systém máme na to, že niekto je v domovskej krajine prenasledovaný a iná krajina mu poskytne útočisko. V tomto prípade za prílevom migrantov cez morskú cestu vidíme skôr ekonomickú migráciu," uvádza Paulenová.

Počas vojenských konfliktov vzniká iná situácia a vtedy vie Slovensko pomôcť a aktívne sa zapojiť do humanitárnych akcií. "Slovensko je pripravené prijímať vyššie počty utečencov, ale tak, ako iné krajiny, sme presvedčení, že riešenie tohto obrovského problému je práve v krajinách pôvodu utečencov" uzavrela Paulenová.

Viac ako 1500 obetí

Na zavedenie záväzných kvót vyzval Európsky parlament v minulotýždňovom uznesení, informoval Ján Jakubov z Informačnej kancelárie EP na Slovensku. EP tak reagoval na nedávne tragické potopenie sa lodí s utečencami v Stredozemnom mori, pri ktorom zahynulo približne 700 ľudí.

Počet utopených migrantov snažiacich sa dostať do Európy od začiatku roka podľa EÚ stúpol na viac ako 1500. Parlament vo svojom uznesení takisto vyzval na trvalú európsku humanitárnu záchrannú operáciu, ktorá by fungovala na šírom mori a prispievali by do nej všetky členské štáty finančne ako aj vybavením a prostriedkami. Poslanci tiež vyzvali EÚ, aby takúto operáciu spolufinancovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok