Pilot Lubitz uskutočnil samovražedný manéver s Airbusom viackrát

TA3
6.5.2015 12:26

Kopilot Andreas Lubitz, ktorý nasmeroval nemecký Airbus do francúzskych Álp vyskúšal podobný manéver už predtým. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom informovali nemecké médiá.

Nekonal v afekte

Kopilot spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz, ktorý havaroval s lietadlom v marci vo francúzskych Alpách, si postup nacvičoval už pri predchádzajúcom lete. Informujú o tom nemecké noviny Bild vo svojom vydaní.

Tie s odvolaním sa na francúzskych vyšetrovateľov uviedli, že Lubitz skúšal klesanie už počas letu z Düsseldorfu do Barcelony v rovnaký deň, ako došlo k havárii. Správu o "kontrolovanom klesaní, ktoré trvalo niekoľko minút a pre ktoré nebol žiadny letecký dôvod", zverejnia francúzski vyšetrovatelia.

Nevylučujú v nej tiež, že Lubitz klesanie nielen nacvičoval, ale ho chcel už aj uskutočniť. K svojim zisteniam dospeli na základe analýzy nájdených letových záznamníkov.

Samovražedné sklony prejavoval už v minulosti

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä Nemci a Španieli.

Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok