Európa bude čeliť obezite obrovských rozmerov, varuje WHO

TASR
6.5.2015 10:17

Európa bude v roku 2030 čeliť obezite obrovských rozmerov. V mnohých krajinách bude zrejme vyše polovice dospelých vážiť viac, ako je zdravé, varuje Svetová zdravotnícka organizácia.

Európa bude čeliť obezite obrovských rozmerov, varuje WHO
SITA

Finančná nedostupnosť zdravých potravín

Podľa projekcií WHO bude mať 89 percent Írov a 77 percent Grékov v roku 2030 nadváhu, čo predstavuje znepokojujúci obraz stúpajúcej obezity naprieč Európou. Iba zopár krajín podľa nich vykazuje klesajúci trend.

Doktorka Laura Webberová z britského Zdravotníckeho fóra, ktorá pracovala na projekciách s WHO a Európskou komisiou, povedala, že vlády musia robiť viac pre to, aby obmedzili trh s nezdravými potravinami a aby boli zdravé potraviny finančne dostupné.

Tri štvrtiny mužov s nadváhou

Výskum obezity podľa nej sťažili nedostatočné údaje z niektorých európskych krajín, ktoré sťažili presnosť predpovedí.
Najnovšie projekcie využili údaje z regiónu a porovnali ich s percentom ľudí s nadváhou (BMI nad 25) a s percentom obéznych ľudí (BMI nad 30) v roku 2010, čo im umožnilo vypracovať projekcie budúceho vývoja.

Vyplynulo z nich, že v roku 2030 bude tretina žien v Británii obézna v porovnaní s 26 percentami v roku 2010. Z mužov budú mať takmer tri štvrtiny nadváhu a 36 percent bude pravdepodobne obéznych, zatiaľ čo v roku 2010 to bolo 70 percent a 26 percent.

Prudký nárast na juhu Európy

Výskumníci, ktorí budú prezentovať svoje zistenia na Európskom kongrese obezity v Prahe, menovali aj ďalšie krajiny, kde bude prudko stúpať obezita: Grécko, Španielsko, Švédsko, Rakúsko a Česko.

Percento obéznych Grékov - mužov za v rokoch 2010-2030 viac ako zdvojnásobí z 20 percent na 44 percent a percento obéznych gréckych žien sa zdvojnásobí na 40 percent.

Dokonca aj v krajinách so zvyčajne nízkym výskytom obezity, ako je napríklad Švédsko, podľa týchto predpovedí obezita prudko vzrastie. Odhadom 26 percent švédskych mužov bude obéznych v roku 2030 v porovnaní so 14 percentami v roku 2010, u žien stúpne percento obéznych z 12 na 22 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok