Aténam má pomôcť z finančnej mizérie 500 najbohatších rodín

SITA
6.5.2015 10:43

Grécka vláda navrhla zavedenie špeciálneho zdanenia 500 najbohatších rodín v Grécku v snahe uvoľniť ďalšiu finančnú pomoc od veriteľov.

Pokúša sa dohodnúť s veriteľmi

Informovali o tom nemecké noviny Bild, s odvolaním na nový zoznam reforiem, ktoré Grécko predložilo skupine ministrov financií krajín eurozóny.

Grécko uviazlo v rokovaniach s Medzinárodným menovým fondom a EÚ, pričom sa s veriteľmi pokúša dohodnúť na reformách výmenou za ďalšiu finančnú pomoc. V rokovaniach však zatiaľ výrazný pokrok nenastal a Grécko tak je na pokraji bankrotu.

Vyššie dane pre bohatých

Zoznam reforiem vypracovaný gréckym ministerstvom financií podľa novín Bild zahŕňa aj zvýšenie dane pre pracujúcich, ktorých príjem presahuje 30 tis. eur ročne. Taktiež by sa mala zvýšiť daň na luxusné tovary, napríklad drahé automobily. Vláda podľa dostupných informácii plánuje taktiež zdaniť luxusné zájazdy na dovolenkové grécke ostrovy.

Vláda chce tiež dosiahnuť poctivejšie správanie sa občanov pri platení daní. Atény preto plánujú zaviesť pravidlo, podľa ktorého bude možné uskutočniť platby nad 70 eur jedine platobnou kartou. O takejto platbe totiž vzniká záznam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok