V Nemecku zabíjalo tornádo, autá odnášalo desiatky metrov

TA3 TASR SITA
6.5.2015 13:14

Severným Nemeckom sa prehnali prudké búrky. Spôsobili rozsiahle škody a zabili najmenej jedného človeka. V meste Bützow južne od Rostocku vzniklo tornádo. Živel pohadzoval autami a vážne poškodil budovy. Lietajúce predmety zranili najmenej 30 ľudí.

Dopravný chaos

V meste Bützow južne od Rostocku v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko tornádo pohádzalo autami až o 70 metrov ďalej a vážne poškodilo budovy. V Hamburgu prišiel o život 26-ročný muž a jeho tehotná priateľka utrpela zranenia, keď na ich auto dopadli lietajúce trosky.

Silné vetry a blesky zastavili autobusovú i železničnú dopravu a spôsobili dopravný chaos. Železničnú trať medzi Hamburgom a Lübeckom zablokoval v oboch smerom spadnutý strom.

Nemecké médiá uviedli, že v Geilenkirchene severne od Aachenu namerali rýchlosť vetra až 119 km/h.

Evakuovali nemocnicu

Podľa požiarnikov v Hamburgu vietor vyvracal a lámal stromy, ktorých sú plné cesty a lietajúce trosky uväznili v autách troch ľudí vrátane mŕtveho muža. Päť kontajnerových lodí sa utrhlo od kotvy a niektoré z nich sa zrazili. Nazad k prístavnej hrádzi ich museli dotiahnuť vlečné člny.

Polícia v Bützowe informovala o "vážnych škodách". Tornádo tam postrhávalo strechy z budov vrátane nemocnice, ktorú museli čiastočne evakuovať. Vážne poškodená je tiež mestská radnica, ústav sociálnej starostlivosti a kostol.

Búrke predchádzalo nezvyčajne teplé počasie v severnom Nemecku a meteorológovia varovali, že vo štvrtok očakávajú ďalší dážď, búrky a blesky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok