Bielorusi si poradili s Dánmi, Švajčiari vykročili do štvrťfinále

SITA TASR
5.5.2015 22:07

Slováci už hrali s Bielorusmi aj s Dánmi. Poradili si s nimi zhodne, dvojbodovo.

Bielorusi si poradili s Dánmi, Švajčiari vykročili do štvrťfinále
SITA/AP

B-skupina:

Hokejisti Bieloruska zvíťazili v zápase B-skupiny majstrovstiev sveta v Česku v Ostrave nad Dánmi presvedčivo 5:1, hoci po úvodnej tretine prehrávali. Už do polovice duelu však mali náskok 3:1 a v záverečnej časti ešte pridali dva zásahy. Posunuli sa na druhú priečku v tabuľke "slovenskej" skupiny šampionátu so siedmimi bodmi. Dáni sú s jedným bodom na šiestej pozícii. Ako je známe, práve s týmito dvoma mužstvami si Slováci už poradili, zhodne dvojbodovo: s Dánmi až v samostatných nájazdoch a s Bielorusmi v predĺžení.

Dánsko - Bielorusko 1:5 (1:0, 0:3, 0:2) 
Góly: 14. Jakobsen (Madsen, Hardt) - 21. Gavrus (A. Kosticyn, Kaľužnyj), 28. Kovyršin (Kulakov, Stepanov), 30. Šinkevič (Kaľužnyj, A. Kosticyn), 46. Kovyršin (Kulakov, Šinkevič), 55. Usenko (Kitarov, Demkov) 
Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: M. Lauridsen (Dánsko) 10 min za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stricker (Švaj.), Kubuš (SR) - Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.)

A- skupina:

Hokejisti Švajčiarska pod vedením kanadského trénera Glena Hanlona zvíťazili v ich treťom zápase v A-skupine MS nad Nemeckom 1:0. Zápas v pražskej O2 aréne priniesol slabý a nezáživný hokej, súperi vedomí si dôležitosti sa báli riskovať, chýbali góly i tempo a favorita vykúpil až v závere zásah Denisa Hollensteina. Helvéti majú sedem bodov a vykročili do štvrťfinále.

Švajčiarsko - Nemecko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól: 53. Hollenstein (Brunner, Romy). Rozhodcovia: Nord (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Puolakka (Fín.), ŠEFČÍK (SR), vylúčení: 3:6 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 10.253 divákov.
Švajčiarsko: Genoni - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Fiala, Almond, Suri - Wieser, Trachsler, Walker - Schappi
Nemecko: Pielmeier - Krueger, Müller, Kohl, Goc, Daschner, Koppchen, Krupp - Hospelt, Oppenheimer, Plachta - Rieder, Wolf, Hager - Reimer, Ehliz, Pietta - Kink, Seidenberg, Krammer - Raedeke

Priebeh zápasu:

Prvá tretina nepriniesla hokejové umenie ani z jednej strany, chýbali šance a divácky zaujímavé situácie. Helvéti sa síce snažili viac tvoriť, ale boli v kŕči a Nemci po desaťgólovom výprasku od Kanady len sústredene bránili. Druhá 20-minútovka bola o čosi zaujímavejšia, no gól nepriniesla, hoci šancí už bolo viac. Nemec Kink v prečíslení dvoch na jedného dostal puk len na korčule, na druhej strane z protiútoku trafil rameno nemeckého brankára Brunner.

Najväčšiu príležitosť mal Švajčiar Bieber v presilovke, pri rýchlej kombinácii ale Pielmeier skvele zasiahol lapačkou. Obraz hry sa nezmenil ani v tretej tretine, hralo sa stále opatrne, nik neriskoval. Švajčiari pri náhodnom odraze puku trafili v 50. minúte hornú tyč, ale bolo to stále mdlé a aj bez kvality. Gólové vykúpenie prišlo až v 53. minúte, Brunner od mantinelu našiel pred bránou úplne zabudnutého Hollensteina a ten blafákom otvoril a aj stanovil skóre.

Prvé víťazstvo pre Francúzov

Hokejisti Francúzska dosiahli prvé víťazstvo v A-skupine svetového šampionátu v ČR, keď si v Prahe poradili s Rakúšanmi 2:0. Francúzi sa vďaka trom bodom dostali v tabuľke na 5. miesto, Rakúšania klesli na 7. priečku.

Priebeh zápasu:
Stretnutie svojou kvalitou príliš nenadchlo, nehral sa záživný hokej. Rakúšania síce začali aktívnejšie, ale postupne sa aj oni prispôsobili opatrnej hre Francúzov. Na oboch stranách bolo minimum šancí. Brankári Cristobal Huet a Bernhard Starkbaum boli pozorní. Na gól sa čakalo do 47. min, v presilovke sa po veľkom tlaku Francúzov presadil Damien Fleury. Rakúšania sa potom snažili vyrovnať, po strele Altmanna pomohla galskému kohútu konštrukcia bránky. Francúzi sa stiahli pred vlastnú bránku a už sa v závere ani príliš nesnažili útočiť. Rakúske ofenzívne výpady ubránili a pri power-play skóroval do prázdnej bránky Laurent Meunier.

Rakúsko - Francúzsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Góly: 47. D. Fleury (S. Da Costa, Auvitu), 60. Meunier (Y. Treille) 
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Šindler (ČR) - Pihlbad (Švéd.), McIntyre (USA)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok