Slováci zvíťazili nad Slovincami, Gáborík dal dva góly

TA3 SITA
5.5.2015 19:39

Náš tím mal na konte dve výhry, ale ešte ani jedna nebola s plným bodovým ziskom. Zo zápasu so Slovincami si konečne odnášame tri body.

Slováci zvíťazili nad Slovincami, Gáborík dal dva góly
TASR SITA

Slováci otočili stav

Slovenská hokejová reprezentácia uspela v zápase na 79. majstrovstvách sveta v Česku, keď v ostravskej B-skupine zvíťazila nad výberom Slovinska 3:1 a urobila tým ďalší krok k vytúženému postupu do štvrťfinále.

Slovinci sa ujali vedenia v 7. min presilovkovým gólom Urbasa, keď na trestnej lavici sedel Graňák. Vypredanú ČEZ arénu rozradostil v presilovke v 48. min Meszároš a na 2:1 upravil v 55. min Gáborík. Ten istý hráč krátko pred koncom využil aj power-play.

V jedenástom vzájomnom súboji sa podaril deviaty triumf Slovákov. Slováci predtým zdolali tohto súpera na MS 2011 v Bratislave, nasledovali dva úspechy Slovincov.

Najbližšie Slováci nastúpia v stredu 6. mája o 20.15 h proti výberu Nórska. 

B-skupina (Ostrava): 
Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Góly: 48. Meszároš (Surový), 55. Gáborík (L. Hudáček, Surový), 60. Gáborík - 7. Urbas (Kranjc, Kovačevič) 
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin, Gofman (Rus.) - Semjonov (Est.), Carnathan (USA), 8812 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: J. Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Marek Ďaloga, A. Jánošík, Baranka - M. Daňo, T. Kopecký, Gáborík - Tatar, Viedenský, Jurčo - Pánik, Bližňák, Bartovič - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček – od 21. min Surový 
Slovinsko: Kristan - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Vidmar, Kovačevič, Tavželj, Štebih - Muršak, A. Kopitar, Urbas - Jeglič, Tičar, Sabolič - Pance, Razingar, Mušič - Ograjenšek, M. Rodman, Goličič

Prvá presilovka pre Slovákov, prvý gól pre Slovincov

Ako prví si zahrali presilovku Slováci, no vylúčenie M. Rodmana sa im nepodarilo potrestať. Na opačnej strane však skrátil Graňákovo vylúčenie Urbas, ktorý za J. Laca tečoval strelu Kranjca od modrej čiary a Slovinci viedli 1:0. Slovenský tím mal síce častejšie puk na hokejkách, ale súper hrozil predovšetkým rýchlymi protiútokmi. V 14. min slovinský gólman Kristan zneškodnil pokus Baranku, o dve minúty neskôr Jurčo v dobrej šanci prestrelil bránku Slovincov.

V úvode druhej časti sa zverenci trénera Matjaža Kopitara usadili v útočnom pásme pri vylúčení Baranku, no vážnejšie neohrozili J. Laca. Hra sa potom prelievala zo strany na stranu - odvážne sólo M. Daňa zneškodnil Kristan, na opačnej strane J. Laco zachránil pred Mušičom. V 31. min nepochodil Bartovič pri prieniku po ľavom krídle, v presilovke Kristan zneškodnil lapačkou strelu Jurča. V ďalšej početnej výhode trafil Graňák iba do Jegliča a Jurčina do brankára súpera.

Dvojgólový Gáborík

V presilovke na začiatku tretej časti si Kristan poradil so strelou Daňa, dorážkou Gáboríka a neskôr aj šancou Jurča. Až piatu početnú výhodu Slováci zužitkovali - v 48. min Surový "nabil" Meszárošovi a ten tretím gólom na šampionáte i v reprezentácii vyrovnal na 1:1. Vylúčenie Tičara nepotrestal v 50. min Surový a delovku Jurčinu kryl Kristan. V permanencii bol aj J. Laco, slovinské mužstvo dobiedzalo a snažilo sa o víťazný presný zásah.

V 55. min sa gólu dočkal aj topkanonier Gáborík, ktorý si sťahovačkou na ľavú stranu "urobil" slovinského beka a Kristanovi nedal šancu - 2:1. Slovinský tréner si 99 sekúnd pred treťou sirénou vyžiadal oddychový čas a 75 sekúnd pred koncom odvolal z bránky Kristana. Šiesti Slovinci však nemali vyloženú šancu a Gáborík 1,6 sekundy pred záverom rozhodol gólom na 3:1. 

Tabuľka B-skupiny:
1. USA 3 3 0 0 0 11:4 9 
2. Bielorusko 3 2 0 1 0 10:5 7 
3. Slovensko 3 1 2 0 0 9:5 7 
4. Rusko 3 2 0 0 1 13:9 6 
5. Fínsko 3 2 0 0 1 9:5 6 
6. Dánsko 3 0 0 1 2 4:12 1 
7. Slovinsko 3 0 0 0 3 6:12 0 
8. Nórsko 3 0 0 0 3 3:13 0

Zostavy:

Slovensko: J. Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Marek Ďaloga, J. Mikuš, A. Jánošík - M. Daňo, T. Kopecký, Gáborík - Tatar, Viedenský, Jurčo - Pánik, Bližňák, Bartovič - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček
Slovinsko: Kristan - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Vidmar, Kovačevič, Tavželj, Štebih - Muršak, A. Kopitar, Urbas - Jeglič, Tičar, Sabolič - Pance, Razingar, Mušič - Ograjenšek, M. Rodman, Goličič

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok