Kaliňák: Elektronické trhovisko je najväčšie protikorupčné opatrenie

TA3, SITA
5.5.2015 15:53

Rozhodnutie zriadiť elektronické trhovisko bolo správne a bolo to najväčšie protikorupčné opatrenie, ktoré prijala akákoľvek vláda, ktorá tu doteraz bola. Po troch mesiacoch ostrej prevádzky elektronického trhoviska to povedal minister vnútra.

Protikorupčná záruka

Minister Kaliňák dodal, že trhovisko je dobré nielen preto, že je úplne anonymné a nikto nevie, kto obstaráva a kto dodáva, čo je protikorupčnou zárukou, ale tiež šetrí verejné peniaze.

Projekt elektronického trhoviska je podľa Kaliňáka už dnes zaplatený z úspor, ktoré priniesol. "Dosiahnutá úspora po troch mesiacoch ostrej prevádzky a piatich mesiacoch testovacej prevádzky prevyšuje náklady, ktoré sme na projekt vynaložili. Doterajšie náklady na projekt boli 3,5 milióna eur a úspory sú 4,7 milióna eur. Výrazne teda prevyšujú náklady na elektronické trhovisko," povedal Kaliňák .

Počas prevádzky trhoviska bolo pritom uzavretých už vyše 4 000 obchodov, ktoré boli zazmluvnené za 17,4 milióna eur. Vstupná cena bola však 22,2 milióna eur, čiže priemerná úspora bola viac ako 21 percent.

Potenciál elektronického trhoviska pritom podľa Kaliňáka naznačuje aj rastúci objem obchodov. Za mesiac apríl boli uzavreté obchody za takmer deväť miliónov eur a úspora dosiahla 2,4 milióna eur. Počet registrovaných dodávateľov je dnes takmer 8 000. Denne sa uskutoční takmer 68 obchodov.

Kaliňák si pochvaľuje najmä finančnú úsporu

Podstatná je podľa ministra vnútra aj knižnica opisných formulárov, čo najviac zjednodušuje obstarávanie na elektronickom trhovisku. Táto knižnica pritom dnes obsahuje vyše 13 400 opisných formulárov, čiže príkladov verejného obstarávania, po ktorom môže akákoľvek obec či štátna inštitúcia siahnuť a upraviť ho podľa svojich potrieb.

Kaliňák zároveň zdôrazňuje, že v rámci elektronického trhoviska začali obstarávať aj stavebné práce. Ako príklad uviedol obstarávanie ministerstva obrany pri výmene 44 okien na budove, kde cena klesla o 58 percent a tiež výcvikové stredisko Lešť, kde opravovali budovu a vstupná cena klesla o 45 percent.

Elektronické trhovisko, ktoré je súčasťou Elektronického kontraktačného systému, začalo ostrú prevádzku od 1. februára tohto roka. Všetky inštitúcie, ktoré majú povinnosť nakupovať prostredníctvom elektronického trhoviska, musia povinne používať tento systém od 1. marca. Elektronický kontraktačný systém sa skladá z elektronického trhoviska, dynamického nákupného systému a elektronickej podpory procesov verejného obstarávania. Zadávateľom projektu bolo ministerstvo vnútra.

Trhovisko pre tovary a služby

Realizáciu projektu má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Prvá časť kontraktačného systému, elektronické trhovisko, začala svoju prevádzku začiatkom júla minulého roka.

Povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tisíc eur pre štát, resp. do 207 tisíc eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok