Národný front pozastavil členstvo zakladateľovi strany Le Penovi

TA3 TASR
5.5.2015 10:04

Francúzsky ultrapravicový Národný front pozastavil členstvo svojmu 86-ročnému zakladateľovi Jeanovi-Marie Le Penovi a zvolá zasadnutie strany, aby ho zbavil funkcie jej čestného predsedu. Oznámila to strana vo vyhlásení.

Le Penovú to mrzí

Výkonný výbor strany sa zišiel na disciplinárnom konaní s Le Penom, ktorý nedávno zopakoval svoje vyhlásenie z minulosti o tom, že plynové komory v nacistických koncentračných táboroch boli "len detailom" druhej svetovej vojny. Agentúra Reuters uviedla, že členstvo Le Pena bude pozastavené do zasadnutia strany, ktoré sa uskutoční do troch mesiacov.

Líderka strany Marine Le Penová v nedeľu vyhlásila, že si už neželá, aby jej otec hovoril v mene strany, ktorú založil. Obvinila ho, že sa nedokáže preniesť cez fakt, že strana existuje napriek tomu, že on nestojí v jej čele. V rozhovore, ktorý Le Penová poskytla rozhlasovej stanici Europe 1, televízii iTélé a denníku Le Monde, uviedla: "Je mi to ľúto".

Strana rukojemníkom?

Le Penová konštatovala, že jej otec "mohol zostať čestným predsedom, navždy bude zakladateľom, mohol si zachovať úroveň, stiahnuť sa, ale to si on neželá, on chce len provokovať".

"To, čo si neželám, je, aby strana bola rukojemníkom opakujúcich sa provokácií Jeana-Marie Le Pena," zdôraznila jeho dcéra, ktorá sa vedenia ujala v roku 2011. Odvtedy sa usiluje zbaviť stranu antisemitského imidžu - prezentuje ju ako euroskeptickú stranu zameranú proti imigrantom.

Národný front pod jej vedením dosiahol úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu a samotná Le Penová má podľa prieskumov veľkú šancu postúpiť v roku 2017 do druhého kola prezidentských volieb, ak by sa rozhodla kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok