Slováci porazili Bielorusov, dvojgólový Meszároš

TA3 SITA
3.5.2015 16:07

Slovenská hokejová reprezentácia uspela vo svojom druhom vystúpení na 79. majstrovstvách sveta v Česku, keď zdolala výber Bieloruska 2:1 po predĺžení. O víťazstve Slovenska rozhodol gól obrancu Andreja Meszároša v 62. min.

Skóre stretnutia otvoril Kosticyn

V búrlivej atmosfére ostravskej ČEZ arény nepremenil Gáborík v 5. min trestné strieľanie. Brankári na oboch stranách sa v úvodných dvoch dejstvách nemohli sťažovať na nedostatok práce, ale podarilo sa im udržať si čisté konto.

Skóre stretnutia otvoril v 52. min Sergej Kosticyn, ale o 64 sekúnd neskôr vyrovnal Andrej Meszároš, pre ktorého to bol premiérový presný zásah v národnom mužstve pri 39. štarte. Ten istý hráč si neskôr pripísal aj víťazný gól v predĺžení, keď prestrelil výborného Lalanda.

V 28. vzájomnom zápase oboch výberov sa zrodil 16. triumf Slovákov, Bielorusi majú na svojom konte 11 víťazstiev a jeden zápas sa skončil nerozhodne. 

B-skupina (Ostrava): 
Bielorusko - Slovensko 1:2 po predĺžení (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 52. S. Kosticyn (Kaľužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš (Jurčo, Tatar) 
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Mayer (USA), Šindler (ČR) - Carnathan (USA), Dahmen (Švéd.), 8812 divákov 

Zostavy:
Bielorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustinenko - A. Kosticyn, Kaľužnyj, S. Kosticyn - Gavrus, Drozd, Stas - Stepanov, Kulakov, Kovyršin - Demkov, A. Volkov, Kitarov 
Slovensko: J. Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Marek Ďaloga, J. Mikuš, A. Jánošík - M. Daňo, T. Kopecký, Gáborík - Tatar, Viedenský, Jurčo - Pánik, Bližňák, Bartovič - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček

Brankári predvádzali famózne zákroky

Už v prvom striedaní putoval na trestnú lavicu obranca Meszároš, no Slováci sa ubránili a vzápätí získali početnú výhodu. Po piatich sekundách a ďalšom previnení súpera Gáborík nepremenil trestné strieľanie. Počas tlaku slovenského mužstva opäť faulovali Bielorusi, ale tím SR pri množstve veľkých šancí neskóroval v 22-sekundovej presilovke o dvoch korčuliarov, ani v početnej výhode o jedného hráča.

Famózne zákroky predviedol brankár Lalande. Zahanbiť sa nenechal ani J. Laco, ktorý kryl pokusy súpera pri vylúčení J. Mikuša aj po skončení jeho trestu. Na opačnej strane nepochodil v 17. min voľný Dravecký, opäť bol v permanencii Lalande.

Aj v úvode druhej časti hrali Slováci v oslabení, pri treste pre Gáboríka neuspel v prečíslení Bartovič. Slovenské družstvo sa nedokázalo na dlhší čas usadiť v útočnom pásme, Bielorusi hrozili v brejkoch aj početných výhodách. V 32. min zlikvidoval J. Laco veľkú šancu Kulakovovi, v následnom úniku trafil Dravecký len do gólmana súpera. V bieloruskej bránke neskončil puk ani po chaotickej situácii pred Lalandom v 38. min.

Meszároš rozhodol tvrdou strelou

Tretiu tretinu odštartovala skrátená presilovka Slovákov, no Lalande v bránke súpera doslova čaroval. Na druhej strane J. Laco schoval v lapačke pokus Šinkeviča. V 49. min Pánik vybojoval presilovku, v ktorej však tím SR nedal gól a už v rovnovážnej hre rýchly brejk súpera za J. Laca dostal S. Kosticyn - 0:1.

Netrvalo dlho a radosť prepukla aj v slovenskom tábore, keď po nevydarenej strele L. Hudáčka prekonal výborného Lalanda obranca Meszároš - 1:1. Vzápätí sa v dobrej pozícii ocitol Pánik, no gólman súpera bol pripravený. V posledných minútach riadneho hracieho času sa slovenské mužstvo obránilo pri vylúčení Graňáka a duel dospel až do predĺženia. V ňom o triumfe Slovákov rozhodol Meszároš tvrdou strelou do hornej časti súperovej bránky.

Tabuľka B-skupiny:
1. Rusko 2 2 0 0 0 11:5 6
2. USA 2 2 0 0 0 7:2 6
3. Slovensko 2 0 2 0 0 6:4 4
4. Bielorusko 2 1 0 1 0 5:4 4
5. Dánsko 1 0 0 1 0 3:4 1
6. Fínsko 1 0 0 0 1 1:5 0
7. Slovinsko 2 0 0 0 2 5:9 0
8. Nórsko 2 0 0 0 2 3:8 0

Vůjtek: Druhý gól bol výstavný

"Andrej ma milo prekvapil, boli to dôležité góly, ktoré rozhodli zápas. Dnes podal svoj najlepší výkon. Ani som nevedel, že to boli jeho prvé v reprezentácii. Góly ho isto potešili a ten druhý bol výstavný,“ povedal Vůjtek.

Strelecky sa stále hľadá hviezdny útočník Marián Gáborík, ktorý nepremenil trestné strieľanie. Deň predtým neuspel dvakrát v samostatných nájazdoch. "Prišiel do tímu ako líder a aj on sám si uvedomuje, že čím skôr dá gól, tým skôr sa zdvihne jeho výkon,“ doplnil tréner Slovákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok