Juraj Široký sa vyjadrí k financovaniu Váhostavu

TA3 SITA
3.5.2015 12:58

Akcionár Váhostavu Juraj Široký sa v krátkom čase vyjadrí k financovaniu spoločnosti. Uviedol to v relácii TA3 V politike generálny riaditeľ Marián Moravčík.

Spôsob a formu nedohodli

Juraj Široký osobne vysvetlí situáciu okolo financovania spoločnosti Váhostav. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav Marián Moravčík. Moravčík so Širokým diskutoval vo štvrtok po schválení návrhu reštrukturalizačného plánu Váhostavu. "Spôsob a formu sme ešte nedohodli," konštatoval Moravčík s tým, že pôjde o Širokého osobné stanovisko.

Rovnako riaditeľ Váhostavu nekonkretizoval čas, kedy Široký vysvetlí nezodpovedané otázky o financovaní Váhostavu. "Nechajme to na ňom," dodal. Podľa Moravčíka Širokého objasnenie situácie kolo Váhostavu je potrebné, aby bola spoločnosť "oddémonizovaná".

Moravčík zároveň jednoznačne vylúčil, že by za firmou Lomark, ktorá sa dostala do veriteľského výboru Váhostavu, stáli ľudia blízki Širokému. To, že v minulosti zastupoval Lomark, označil za náhodu.

Banky urobili ústupok

Veritelia Váhostavu na schôdzi vo štvrtok schválili návrh reštrukturalizačného plánu, na základe ktorého im firma bude počas piatich rokov uhrádzať ich pohľadávky. Nezabezpečení veritelia podľa schváleného plánu získajú 19,6 mil. eur, čo je v porovnaní s pôvodným plánom o 3,9 mil. eur viac.

Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 mil. eur. Nezabezpečení veritelia tak dostanú 18,75 % z uznaných pohľadávok. "Navýšenie bolo vďaka tomu, že banky sa vzdali 15 % zo svojho uspokojenia," povedal Moravčík.

Ani euro po splatnosti

Zabezpečení veritelia, medzi ktorých patria najmä banky, dostanú oproti pôvodnému plánu pri uspokojovaní pohľadávok o 3,9 mil. eur menej, keďže sa tejto sumy vzdali v prospech nezabezpečených veriteľov stavebnej firmy. Banky tak dostanú 85 % z objemu svojich pohľadávok namiesto pôvodných 100 % výšky pohľadávok.

Zabezpečení veritelia majú pohľadávky 31,3 mil. eur a späť by mali dostať 24,2 mil. eur. Váhostav počas platnosti reštrukturalizačného plánu, teda počas piatich rokov, vyplatí všetkým veriteľom 43,85 mil. eur. Celková miera uspokojenia veriteľov tak dosiahne 32,3 % z celkových pohľadávok v sume 136 mil. eur.

Riaditeľ Váhostavu pripomenul, že spoločnosť pod vedením nového manažmentu za posledných sedem mesiacov nemá ani jedno euro po lehote splatnosti.

Témy: TA3 Financovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok