Čína sa stala najväčším zahraničným investorom v Austrálii

TASR
2.5.2015 15:39

Čína prvýkrát v histórii Austrálie predbehla USA a stala sa jej najväčším zahraničným investorom.

Čína sa stala najväčším zahraničným investorom v Austrálii
SITA

Čína predbehla aj USA

Podľa oficiálnych austrálskych štatistík ázijská krajina, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou, investovala za 12 mesiacov do konca júna 2014 v Austrálii 27,7 miliardy austrálskych dolárov (19,56 miliardy eur). Výška amerických investícií v rovnakom období dosiahla 17,5 miliardy AUD. Na treťom mieste v rebríčku zahraničných investorov skončila Kanada s 15,4 miliardami AUD.

Spojené štáty boli pritom viac ako 10 rokov najväčším zahraničným investorom Austrálie. Na zvýšení čínskych investícií u protinožcov sa výraznou mierou podieľali investície do realitného trhu, ktoré v sledovanom období dosiahli až 12,4 miliardy AUD.


A práve nárast zahraničných investícií do realít vyvolal v Austrálii obavy z vytlačenia miestnych obyvateľov z trhu s bývaním. Bohatí klienti, najmä z Číny, sú obviňovaní, že tlačia ceny domov smerom nahor, predovšetkým v Sydney a Melbourne. Austrálska vláda sa preto vo februári rozhodla sprísniť pravidlá pre zahraničné investície v tejto oblasti.

Na 4. mieste skončila Malajzia

Do austrálskeho výrobného sektora smerovali v obchodnom roku 2013/14, ktorý sa skončil vlani 30. júna, čínske investície vo výške 3,3 miliardy AUD, do banského sektora investovali Číňania 5,7 miliardy AUD a do sektora služieb vložili 6,2 miliardy AUD.

Na štvrtej priečke najväčších austrálskych zahraničných investorov sa umiestnila Malajzia (7,2 miliardy AUD) a piate miesto obsadil Singapur (7,1 miliardy AUD).
Čína je tiež najväčším obchodným partnerom Austrálie, predovšetkým austrálsky ťažobný priemysel je závislý od vývozu do Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok