Nemecký prezident naznačil možnosť vyplatenia vojnových reparácií Grécku

TASR
2.5.2015 11:06

Nemecký prezident Joachim Gauck naznačil pre denník Süddeutsche Zeitung možnosť vyplatenia reparácií Grécku za škody, ktoré mu Nemecko spôsobilo počas druhej svetovej vojny. Píše o tom agentúra DPA.

Nemecký prezident naznačil možnosť vyplatenia vojnových reparácií Grécku
SITA/AP

Deštrukčnú stopa

Najvyšší predstaviteľ nemeckého štátu uvádza, že Nemecko by ako krajina plne si vedomá svojich dejín mala zvážiť možnosť prípadných reparácií. Gauck v denníku tvrdí, že Nemci sú potomkami ľudí, ktorí v druhej svetovej vojne zanechali po sebe v Európe deštrukčnú stopu.

Prezident má v Nemecku do veľkej miery len ceremoniálnu funkciu, avšak nositelia tohto úradu sú vysoko rešpektovaní ako skúsení štátnici. Gauckove slová boli publikované približne mesiac po tom, čo nemecká vláda zamietla najnovšiu požiadavku Atén v súvislosti s nacistickou okupáciou Grécka počas vojny.

Atény požiadavky aj oficiálne vyčíslili

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel označil vtedy grécku požiadavku na vyplatenie vojnových reparácií vo výške 278,8 miliardy eur za "hlúpu". Grécke vlády i súkromní občania už desiatky rokov vyzývajú Nemecko, aby ich krajine zaplatilo za vojnové škody, ale teraz v apríli to bolo vôbec prvý raz, čo Atény svoju finančnú požiadavku aj oficiálne vyčíslili.

Gabriel, ktorý je zároveň aj nemeckým vicekancelárom, však iba zopakoval už celé roky nemennú odpoveď Berlína, že otázka vojnových reparácií Grécku je už dávno vyriešená. V rámci vlaňajšej návštevy Grécka Gauck, bývalý evanjelický pastor a kazateľ, poprosil obete nacistických zverstiev o odpustenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok