Samosprávy si budúci rok polepšia, pocítiť by to mali aj obyvatelia

TA3
28.4.2015 19:17

Mestá a obce dostanú od budúceho roka viac peňazí. Definitívne to potvrdil premiér Robert Fico na veľkom sneme Združenia miest a obcí. Primátori a starostovia sa tešia. Už teraz tvrdia, že to pozitívne pocítia najmä obyvatelia. Chod miest a obcí by tak už nemal byť ohrozený.

Voľba nového šéfa

Voľbou nového predsedu Združenia miest a obcí Slovenska sa ukončil pracovný program prvého rokovacieho dňa 26. snemu. Kto sa z dvoch kandidátov, starostu Štrby Michala Sýkoru a starostu obce Píla Radovana Mičuneka, stane novým šéfom združenia, oficiálne oznámia v stredu na začiatku druhého rokovacieho dňa.

Nového šéfa združenia volilo 1219 zaregistrovaných delegátov, z toho 99 primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc a 1120 starostov obcí. Vo voľbách sa primátori a starostovia miest a obcí rozhodovali medzi dvomi kandidátmi, ktorých navrhli regionálne združenia.

Sýkora vs. Mičunek

Okrem Sýkoru, ktorého na post navrhlo 25 regionálnych združení, je kandidátom na nového predsedu združenia starosta obce Píla Radovan Mičunek. Toho navrhli dve regionálne združenia. Nový predseda ZMOS-u sa podľa princípu rotácie volí zo starostov členských obcí v ZMOS-e. Predchádzajúce štyri roky bol totiž na čele združenia primátor – Jozef Dvonč z Nitry.

"Vo voľbách sa hlasovalo váhovým hlasovaním, to znamená, že starostovia mali rovnaký počet hlasov ako primátori," vysvetlila hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok