Turista nakrútil desivé zábery zemetrasenia v nepálskom Káthmandu

TA3 TASR
28.4.2015 16:00

Začiatok ničivého zemetrasenia, ktoré si v Nepále vyžiadalo vyše 5-tisíc životov, sa podaril nakrútiť tureckému turistovi. V krajine panuje po katastrofe chaos.

Turista nakrútil desivé zábery zemetrasenia v nepálskom Káthmandu
Youtube

Nakrúcal v srdci Káthmandu

Turecký turista práve zachytával na video známe námestie Durbar v srdci nepálskeho Káthmandu. Odrazu sa začala triasť zem, okolie pokryl prach a tisícky vtákov sa snažili dostať sa do bezpečia. Veľká časť mesta sa premenila na rozvaliny. Video zverejnili turecké médiá.

India aj Čína pomáhajú vo veľkom

Do nemocnice s 12 lôžkami hlboko v nepálskych Himalájach privážajú vrtuľníky indických vzdušných síl obete ničivého zemetrasenia, ktoré v sobotu 25. apríla usmrtilo vyše 4000 ľudí. Helikoptéry vyzdvihli ranených mužov, ženy a deti z vrcholov kopcov a neschodných údolí.

V nepálskom hlavnom meste Káthmandu zasa pomáhajú čínski záchranári v červených uniformách. Pátrajú v troskách po ľuďoch, ktorí mohli prírodnú katastrofu prežiť.


Nepálska vláda bojuje zo všetkých síl s následkami najhoršieho zemetrasenia v krajine za takmer posledných 100 rokov, ale jej predstavitelia sa zväčša držia mimo pohľadu verejnosti. Nie však India ani Čína: oba štáty prisľúbili už do niekoľkých hodín záchranárov, pátracích psov, stany a potraviny, čím si vyslúžili chválu Nepálčanov uviaznutých v zničených oblastiach.


"Nedôverujeme našej vláde, pomáha nám iba India a (premiér Naréndra) Módí," povedal obyvateľ dediny Dhading, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "Keby nebolo ich vrtuľníkov, ľudia v horách by v desiatkach umierali," dodal.

V krajine draka organizujú zbierky

Nepál je vtesnaný medzi Indiu a Čínu a obe ázijské veľmoci využívajú už dlhé roky humanitárnu pomoc aj investície na to, aby si získali priazeň Káthmandu. Čína v sobotu po zemetrasení urýchlene vyjadrila sústrasť a ponúkla pomoc. Oznámila, že poskytne Nepálu 3,3 milióna dolárov, teda toľko, ako celá Európska únia.

Oficiálny denník čínskej vládnucej komunistickej strany Žen-min ž'-pao napísal, že bežní Číňania organizujú finančné zbierky na pomoc Nepálu. Dodal, že majiteľ obchodu s čínskymi rezancami v nepálskej metropole Káthmandu robí ryžovú kašu a bezplatne ju rozdáva ľuďom.

Indický premiér Módí, ktorého krajinu tiež postihlo sobotňajšie zemetrasenie, vystúpil v médiách už do niekoľkých hodín po katastrofe. Zaviazal sa, že "zotrie slzy každému Nepálčanovi". Indická televízia venovala celé hodiny vysielaniu záberov, ako indické lietadlá, nákladné autá a autobusy rozvážajú pomoc.

"India a Čína nám posielajú špecializovaných záchranárov a tí veľmi tvrdo pracujú," povedal nepálsky minister zahraničných vecí Mahéndra Bahádur Pandej v dnešnom interview pre noviny The Indian Express a pochválil rovnako obe krajiny. Minister dodal, že Nepál rozdelil oblasti medzi Čínu a Indiu a ich pomoc distribuuje podľa tohto plánu. Podrobnosti však neuviedol.

V núdzi poznáš priateľa

Predstavitelia odmietli tvrdenia, že ide o zástupnú "humanitárnu vojnu". Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že je ochotné "iniciatívne koordinovať s Indiou pomoc" pre Nepál.

Bývalý čínsky veľvyslanec v Pakistane Čang Čchun-siang, ktorý bol ambasádorom počas pakistanského zemetrasenia v roku 2005, povedal, že "nejde o žiadne súťaženie". Obe strany, ktoré zápasia o prvé miesto v regióne, vedia, že zo situácie môžu diplomaticky vyťažiť. "V núdzi poznáš priateľa," vyhlásil však nepálsky veľvyslanec v Číne Mahéš Kumár Maskej, ktorého citovala agentúra Sinchua.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok