Stovky politikov a ekonómov hľadajú na Ukrajine riešenie problémov krajiny

TASR
28.4.2015 15:25

Za účasti približne 500 politikov a ekonómov z 50 štátov sveta sa v Kyjeve koná medzinárodná konferencia na podporu Ukrajiny.

Cieľom summitu je podpora reforiem

Cieľom podujatia je podporiť reformy na Ukrajine a oboznámiť sa s jej ekonomickými plánmi, ale aj s výsledkami dosiahnutými od vlaňajšieho pádu vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Časť diskusie má byť venovaná aj situácii na východe Ukrajiny, kde trvá konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. V súvislosti s ním ukrajinský prezident Petro Porošenko v úvodnom prejave upozornil, že napriek úsiliu jeho vlády o plnenie mierových dohôd uzavretých v bieloruskom Minsku môže vojna v Donbase vypuknúť kedykoľvek. "Je to realita, vojna sa môže začať v ktoromkoľvek okamihu," vyhlásil.

Ukrajinský národ sa nebojí ničoho

Ubezpečil však, že ukrajinské vedenie je odhodlané urobiť všetko pre to, aby "nevzniklo pokušenie pochybovať alebo ustupovať". Vyjadril tiež očakávanie, že Západ Ukrajinu v jej úsilí podporí tak, aby bolo "nájdené mierové riešenie konfliktu v Donbase".

Uviedol, že ukrajinský národ v uplynulom období dokázal, že "sa nebojí ničoho" - ani reforiem, ani vojny, informovala agentúra Ukrinform. Poukázal na to, že anexia Krymského polostrova Ruskom viedla k posilneniu obranyschopnosti Ukrajiny i k nevídanej transatlantickej solidarite, čo je dôkaz, že "základným kameňom západnej civilizácie je demokracia a sloboda".

Reformy sú jedinou cestou k obnove ekonomiky

Prostredníctvom videokonferencie sa účastníkom podujatia prihovoril aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý ubezpečil, že USA budú aj naďalej - i finančne - podporovať ekonomické reformy na Ukrajine za predpokladu, že sa v nich bude pokračovať.

Požiadal ostatné štáty, aby "Ukrajine pomohli niesť jej bremeno", keď upozornil, že situácia na východe Ukrajiny viedla k "obrovskej  humanitárnej katastrofe" s dvoma miliónmi presídlencov. Vyhlásil, že "Rusko dnes okupuje ukrajinské územie, keď tam posiela ruské jednotky, najatých banditov, ruské tanky a ruské rakety".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker upozornil, že reformy sú jedinou cestou k obnove ukrajinskej ekonomiky. Pripomenul, že okrem ekonomických reforiem potrebuje Ukrajina aj reformy v politike a účinný program boja s korupciou. Podobne ako Biden, aj Juncker podmienil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu zo strany EÚ jej pokračovaním v reformách.
Ich pomalosť v oblasti reformy justície a štátnej správy vo svojom príspevku podľa agentúry RIA Novosti kritizoval podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok