Rusi môžu stratiť vesmírnu loď, na orbite má vážne problémy

ČTK
28.4.2015 14:23

Do vážnych problémov sa krátko po štarte dostala ruská nákladná kozmická loď Progress, ktorá odštartovala z Bajkonuru k ISS. Neroztvorili sa jej vysielacie antény a na Zem neprichádzajú žiadne letové dáta.

Rusi môžu stratiť vesmírnu loď, na orbite má vážne problémy
SITA/AP

Vysielacie antény sa neotvorili

Experti ruského Roskosmosu zatiaľ nepoznajú dôvod vzniknutých problémov. Slnečné batérie sa roztvorili podľa plánu, ale tri z piatich vysielacích antén údajne zostali zavreté. V dôsledku toho do pozemného strediska neprichádzajú telemetrické údaje, teda dáta o priebehu letu a výkone hnacích agregátov.

Antény Progress potrebuje aj k automatickému pripojeniu k ISS. Pokiaľ sa ich nepodarí na diaľku aktivovať, môže pozemné riadiace stredisko použiť záložný ručný režim priblíženia.

Na krátkodobej dráhe

Problémom je podľa ruských expertov taktiež obežná dráha, na ktorú nákladnú loď vyniesla nosná raketa Sojuz. Kvôli poruche jedného z jej stupňov sa teraz Progress pohybuje na inej obežnej dráhe, ako bolo stanovené.

Velenie americkej protivzdušnej a kozmickej obrany NORAD oznámilo, že ruská loď sa pohybuje na takzvanej "krátkodobej obežnej dráhe". Znamená to podľa amerických expertov, že pokiaľ nebude letová dráha Progressu upravená, nákladnú loď pravdepodobne čaká skaza.

Príspevok k oslavám víťazstva

Ruské pilotované i nepilotované lety k ISS od minulého roka prešli na skrátený, šesťhodinový režim. Vedenie Roskosmosu rozhodlo, že pre technické problémy poletí Progress k ISS dva dni.

Let Progressu má byť príspevkom k oslavám 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Čelo nosnej rakety Sojuz bolo ozdobené vyobrazením ruského Rádu Veľkej vlasteneckej vojny.

Niekoľko stúh, ktoré sú v Rusku tradičným symbolom vojenskej cti, vezie Progress šesťčlennej rusko-americko-talianskej posádke ISS. Na palube je aj kópia jednej z víťazných vojnových vlajok Červenej armády.

Štart ruskej nosnej rakety Sojuz z kozmodromu Bajkonur

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok