Muž sa prestrieľal do policajnej stanice, pri krvavom vyčíňaní zahynul

SITA
28.4.2015 10:42

Ozbrojenec, kričiaci Allahu Akbar (Boh je veľký), zaútočil na policajnú stanicu na východe Bosny, pričom zabil jedného policajta a zranil ďalších dvoch, predtým ako pri prestrelke sám zahynul.

Muž sa prestrieľal do policajnej stanice, pri krvavom vyčíňaní zahynul
SITA/AP

Útok počas striedania služieb

O správe informovala hovorkyňa miestnej polície Aleksandra Simojlovicová. Útok sa odohral vo východobosnianskom meste Zvornik pri hranici so Srbskom, ktoré sa nachádza v Republike srbskej, jednej z dvoch entít tvoriacej Bosnu a Hercegovinu. Minister vnútra bosnianskej Republiky srbskej Dragan Lukač identifikoval páchateľa ako 24-ročného Nerdina Ibrića žijúceho v neďalekej dedine.

Lukač informoval tiež o tom, že k útoku prišlo práve počas striedania služieb policajtov, čo spôsobilo ich koncentrovanú prítomnosť. Ozbrojenec, ktorý sa pred stanicu priviezol autom, začal strieľať ešte pred vchodom do nej, pričom zabil jedného policajta. Následne vtrhol do budovy, kde zranil ďalších dvoch policajtov až napokon pri prestrelke sám podľahol zraneniam.

Člen hnutia vahábistov

Podľa Lukača, všetky dostupné indície ukazujú na to, že muž bol členom hnutia vahábistov, najortodoxnejšej sunnitskej vetvy islamu, ktorá sa v Bosne po vojne rozrástla. Minister uviedol, že do oblasti boli vyslané špeciálne policajné jednotky, aby predišli ďalšiemu násiliu či prípadnej odplate voči moslimskému obyvateľstvu.

Väčšina bosnianskych moslimov praktizuje umiernený islam. Viacerí sa však radikalizovali po roku 1995, teda po vojne, v ktorej k najpočetnejšej skupine obetí na území Bosny patrili práve moslimovia. Bosnianska vláda odhaduje, že okolo 200 jej občanov už odišlo bojovať do Sýrie či Iraku na stranu militantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok