Pod Himalájami môže byť 10-tisíc mŕtvych, pomáha celý svet

TA3 TASR SITA
28.4.2015 16:20

Vyše 5000 mŕtvych a tisícky zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo Nepál. Podľa nepálskeho premiéra môže počet mŕtvych dosiahnuť číslo 10-tisíc, uviedol britský Guardian.

Preplnené letisko odkláňa pomoc

Preplnenosť Tribhuvanovho medzinárodného letiska v nepálskej metropole Káthmandu spôsobila, že niekoľko zahraničných záchranných tímov muselo odletieť späť domov alebo pristáť v regionálnych metropolách, napríklad v thajskom Bangkoku.

Jediné medzinárodné letisko v Nepále, ktoré môže obslúžiť iba osem veľkých lietadiel naraz, musí zvládať prichádzajúce komerčné, humanitárne a záchranné lety, čo kriticky zaťažuje jeho kapacitu.
Fotografie v sociálnych médiách zachytávajú terminály mimoriadne preplnené cestujúcimi, čakajúcimi na odlet z Nepálu po ničivom sobotňajšom zemetrasení.

Lietadlo vezúce japonský pátrací a záchranný tím, ktorý odštartoval z Thajska, nechali v pondelok krúžiť niekoľko hodín, až bol pilot nakoniec nútený odletieť a pristáť v indickej Kalkate na dotankovanie paliva.
Druhý pokus pristáť v Káthmandu bol neúspešný a lietadlo sa muselo vrátiť do Thajska.

Predstavitelia spoločnosti Thai Airways povedali pre tlačovú agentúra DPA, že lietadlo nemohlo cez noc zostať v Kalkate, lebo hotelové izby neďaleko letiska boli plné pasažierov z ostatných odklonených letov pôvodne smerujúcich do Káthmandu. 

Aj hovorca indického ministerstva obrany potvrdil, že ich nákladné lietadlo sa kvôli preplnenosti letiska v Káthmandu muselo vrátiť do Indie. Hovorca dodal, že indická armáda naplánuje nové lety "v čase malej hustoty dopravy", aby sa vyhli návalom v Káthmandu.

Vláda reaguje pomaly

Stovky Nepálčanov, nahnevaných a frustrovaných pomalou reakciou vlády, sami prehrabávali trosky a hľadali pozostatky svojich blízkych po ničivom zemetrasení spred troch dní, ktoré zabilo vyše 4000 ľudí. Medzinárodná pomoc do himalájskej krajiny s 28 miliónmi obyvateľov konečne začala prichádzať, ale rozdeľovanie je pomalé.

"Čakanie na pomoc je mučivejšie než to, keď trosky prehľadávame sami," povedal Pradib Subba, ktorý hľadal telá svojho brata a švagrinej v sutinách historickej veže Dharahara z 19. storočia v metropole Káthmandu. Veža sa zrútila práve vtedy, keď po špirálovom schodisku v jej útrobách vystupovali dohora turisti.

"Naše ruky sú zatiaľ naším jediným nástrojom," vyhlásil 27-ročný mladík zo skupiny miestnych obyvateľov, ktorí odpratávali kusy betónu s rúškami na tvári, aby necítili zápach rozkladajúcich sa tiel. "Z vlády ani armády tu nie je nikto, kto by nám pomohol," dodal mladík. V zrútenej veži zahynulo množstvo ľudí. "Vláda pre nás nič nerobí," povedal Anil Giri, ktorý spolu s 20 dobrovoľníkmi hľadal dvoch svojich priateľov pochovaných pod troskami. "Odpratávame trosky sami, holými rukami," dodal.

Spia pod holým nebom

Veľa ľudí po celom Nepále spalo na otvorených priestranstvách už tretiu noc; ich domovy sú buď zrovnané so zemou alebo sa obyvatelia boja ďalších otrasov zeme. V Káthmandu, ako všade inde, spali tisíce ľudí na chodníkoch, cestách a v parkoch, mnohí pod provizórnymi stanmi. Nemocnice sú preplnené, pričom voda, potraviny a elektrina sú vzácnosťou. Narastajú aj obavy zo šírenia chorôb.

Vidieť však už aj prejavy normálneho života - predavači ovocia si postavili stánky na hlavných cestách a verejná autobusová doprava znovu funguje.

Pohľad na zničené Káthmandu z vtáčej perspektívy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok