Ukrajina má údajne nový dôkaz o ruskom zostrelení malajzijského lietadla

ČTK
28.4.2015 00:32

Reportéri tvrdia, že našli fotografie, ktoré urobil ruský vojak. Rusko všetky obvinenia odmieta a zodpovednosť pripisuje ukrajinským vládnym silám.

Ukrajina má údajne nový dôkaz o ruskom zostrelení malajzijského lietadla
SITA/AP

Dôkaz z internetu

Ukrajinskí investigatívni reportéri údajne našli na internete ďalší dôkaz, že ruská armáda dodala proruským separatistom rakety Buk, z ktorých jedna vlani v lete zostrelila malajzijský boeing. Lietadlo  sa v júli zrútilo nad východnou Ukrajinou územie ovládané separatistami, neprežil nikto z takmer 300 ľudí na palube.

Reportéri podľa agentúry Unian našli na ruských sociálnych sieťach fotografie, ktoré urobil jeden z ruských vojakov, ktoré svedčia o tom, že rakety Buk previezol na Ukrajinu  147. automobilový prápor z Moskvy. Dotyčný vojak tak údajne zdokumentoval celú trasu kolóny, s diaľničnými ukazovateľmi aj jazdným rozkazom.

Značil si dni do prepustenia

Snímky na sociálnej sieti si vojak Dmitrij Zubov poctivo označoval počtom dní, ktoré mu ešte zostávali do prepustenia z armádnej služby služby do zálohy. Podobný zvyk poznali bývalí českí a slovenskí vojaci ako „strihanie metra“, na ktorom si odpočítavali dni pred odchodom do civilu.

"Dva týždne po prepustení Zubova do zálohy jeden z Bukov, ktorý priviezla jeho jednotka, zostrelí let MH17," poznamenal Unian. Zubov po zverejnení materiálov svoj profil vymazal, novinárom sa podľa novín Ukrajinska pravda podarilo urobiť kópie, Zubovovu stránku si natočili na video.

Podľa holandských vyšetrovateľov je za tragédiou s najväčšou pravdepodobnosťou strela vypálená  z ruského protilietadlového raketového systému Buk. Kto strelu vypálil, je predmetom pokračujúcich sporov. Ukrajina a Spojené státy tvrdia, že lietadlo zostrelila raketa, ktorú poskytla Moskva proruským separatistom. Rusko obvinenia odmieta a ukazuje na ukrajinské vládne sily.

Video od ukrajinských investigatívnych novinárov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok