Do Nepálu prúdi humanitárna pomoc, pomôže aj Slovensko

TA3 TASR ČTK
27.4.2015 19:28

V krajine chýba momentálne všetko. Žiada pomoc záchranárov, aj rôzny materiál. Minister Lajčák rozhodol o poskytnutí financií.

Počet obetí sa môže strojnásobiť

Počet obetí zemetrasenia v Nepále a jeho okolí už prekročil 4000, zranených bolo vyše 7000 ľudí. V susednej Indii zahynulo 66 ľudí a v čínskej oblasti Tibetu 20. Predstavitelia nepálskej vlády odhadujú, že počet mŕtvych presiahne hranicu 5000,niektoré humanitárne organizácie pôsobiace v oblasti sa obávajú, že ich bude až 15 000.

Otrasy s magnitúdou 7,8 sa stali najväčšou katastrofou v tejto himalájskej krajine od roku 1934. na pomoc už bolo nasadených 90 percent zo 100.000 vojakov nepálskej armády.

Začala prúdiť medzinárodná pomoc

V Káthmándú a jeho okolí, vyrástli stanové mestečká. Na otvorených priestranstvách ležia zranení, ktorí sa nemohli dostať do zničenej miestnej nemocnice.  Naďalej sú prerušené dodávky elektriny, tiež telefonické spojenie je veľmi zlé a internet prakticky nefunguje.

"Mám  informácie, že v niektorých dedinách bolo zničených 70 percent domov. Ľudia nemajú jedlo ani prístrešky,“ uviedol predstaviteľ okresu Gurkha, ktorý sa nachádza neďaleko epicentra zemetrasenia.

Po otvorení letiska v Káthmándú začala do Nepálu prúdiť medzinárodná humanitárna pomoc. Do krajiny dorazil čínsky záchranársky tím a indické lietadlá s pomocou. Pakistan poslal lietadlo s poľnou nemocnicou a do krajiny posiela aj potravinové balíčky, vodu, lieky, stany, stany a ďalšie vybavenie.  Česko posiela na pomoc traumatologický tím.

Slovensko vyčlenilo financie

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák rozhodol o poskytnutí finančnej humanitárnej pomoci vo výške 30.000 eur na odstránenie následkov zemetrasenia v Nepále.  Pomoc bude poskytnutá prostredníctvom mimovládnej humanitárnej organizácie World Vision International. Tá v krajine realizuje viaceré dlhodobé projekty a venuje sa problematike zvyšovania odolnosti komunít voči následkom zemetrasení a iných prírodných katastrof.

Organizácie je prítomná vo veľkej časti Nepálu aj mimo hlavného mesta, vrátane okresu Lamdžung, ktoré sa nachádza najbližšie k epicentru zemetrasenia. Peniaze pôjdu na zabezpečenie dodávok liekov, zdravotníckeho a hygienického materiálu, pitnej vody a vakcín. V Nepále chýba všetko - od záchranárov až po elektrinu. Potrebuje stany, textilný tovar, prikrývky, matrace a rôzne druhy liekov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok