Minister Borec by mal odstúpiť, tvrdí jeden z členov Súdnej rady

TA3 SITA
27.4.2015 19:08

Minister spravodlivosti by mal odstúpiť. Vyhlásil to člen Súdnej rady. Dôvod? Peniaze. Justícia nemá na viac sudcov, ani na modernejšiu techniku a často ani na normálne priestory.

Výzva na odstúpenie

Minister spravodlivosti Tomáš Borec by mal podľa člena Súdnej rady  Petra Straku zvážiť odstúpenie z funkcie. Justícia podľa Straku padá do kolien, je materiálne poddimenzovaná a minister by mal niesť politickú zodpovednosť. Straka to uviedol na rokovaní rady, ktorá sa zaoberala revíznou správou o situácii na Okresnom súde Košice II . Tento súd sídli v jednej budove spolu s ďalšími tromi súdmi.

V budove, ktorá bola určená pre 300 ľudí, je v súčasnosti približne 580 zamestnancov. Je personálne poddimenzovaný a enormne zaťažený, tak ako mnoho ďalších súdov. Súdna rada preto žiada ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby urýchlene uvoľnil finančné prostriedky na riešenie priestorovej a materiálnej situácie Okresného súdu Košice II. V prípade tohto súdu by sa mal podľa súdnej rady zvýšiť počet sudcov na 38 a zvýšiť by sa mal aj počet odborného administratívneho personálu.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková konštatovala, že aj na rokovaní sa ukázalo, že „gordickým uzol je preťať finančné zabezpečenie justície“. Aj tohtoročné navŕšenie rozpočtu justície je sanovanie restov z minulosti, konštatovala. Aká je skutočná situácia na súdoch by mala rada vedieť po dopracovaní analýzy, na ktorej pracujú. Na margo výzvy na odstúpenie ministra uviedla, že P. Straka hovoril sám za seba a nie za súdnu radu.

Sudcovia nemajú komentovať politiku

Sudcovia by mali kvalitne rozhodovať a nie komentovať politiku, reagovala na výzvu sudcu a člena Súdnej rady Petra Straku na odstúpenie ministra Boreca hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Pokiaľ ide o úlohu ministra spravodlivosti, pripomenula, že za pôsobenia ministra Boreca sa podarilo zabezpečiť viac ako 80 miliónov z eurofondov na informatizáciu súdov a navŕšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti na tento a budúci rok o 45 miliónov eur.

Tieto prostriedky pôjdu predovšetkým na zabezpečenie materiálneho, technického, ale aj personálneho chodu súdov. Vďaka prijatým úsporným opatreniam vieme tento rok zabezpečiť citeľný medziročný rast priemerných platov zamestnancov v súdnictve (nesudcov). V žiadnom inom období porovnateľné investície do justície nešli, zdôraznila Donevová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok