Slovenskí policajti školia českých kolegov, ako pracovať s Rómami

TA3 ČTK
27.4.2015 19:02

Slovenská polícia vycvičila špecialistov už v minulosti. Napriek tomu čelí kritike za údajne razantné zákroky.

Chcú získať prax

Slovenskí policajti školia českých kolegov pre prácu v rómskych komunitách. Do aktuálnej stáže a dvoch predchádzajúcich turnusov sa zapojilo celkovo 76 policajtov z Česka. Informovala o tom hovorkyňa slovenského policajného prezídia Marianna Paulíková.

"Hlavným cieľom stáže českých kolegov je získanie praktických skúseností z činnosti rómskych špecialistov na Slovensku," uviedla.

Stáže sú súčasťou českého projektu zameraného na zavádzanie policajných špecialistov pre prácu s minoritnou skupinou Rómov v sociálne vylúčených lokalitách. V rámci projektu sa očakáva vyškolenie niekoľkých desiatok policajtov základných útvarov na výkon služby v rómskych komunitách. Náklady na projekt sú hradené z nórskych fondov.

Česko chce špecialistov už dva roky

S návrhom na nasadenie policajných špecialistov do rizikových oblastí v Česku prišlo české ministerstvo vnútra už predminulý rok. Podľa vtedajšej analýzy bolo v Česku asi 300 chudobných domov a štvrtí, v ktorých žilo asi 80 000 ľudí, najmä Rómov.

Slovenská polícia vycvičila vlastných špecialistov na prácu s rómskou menšinou už v minulosti. Kurzy boli zamerané na špecifiká rómskej komunity alebo na taktiku služobných zákrokov. Napriek tomu slovenské polícia čelí kritike za údajne razantné zákroky voči Rómom.

Pri poslednom sčítaní ľudu sa prihlásilo k rómskej menšine takmer 106 000 ľudí obyvateľov. Podľa štúdie z roku 2013 ale na Slovensku žije vyše 400 000 Rómov. Väčšina z nich býva v asi 800 osadách najmä na strednom a východnom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok