Obhajca Džochara Carnajeva žiada doživotný trest, obžaloba trvá na poprave

ČTK
27.4.2015 18:34

Popravu musia potvrdiť všetci členovia poroty. V opačnom prípade strávi Džochar zvyšok svojho života vo väzení bez možnosti prepustenia.

Obhajca Džochara Carnajeva žiada doživotný trest, obžaloba trvá na poprave
SITA/AP

Žiadny trest nie je odplatou za hrôzy

Obhajca bombového útočníka na bostonský maratón Džochara Carnajeva vyzval porotu, aby za tento čin namiesto popravy uložila Džocharovi "nekončiaci doživotný trest", teda bez možnosti prepustenia. Proces tak vstúpil do rozhodujúcej fázy, v ktorej chce obhajoba zabrániť vyneseniu rozsudku smrti. Obžaloba na poprave trvá. Džochar je jediný, kto sa zodpovedá za smrť troch a zranení ďalších 264 ľudí v roku 2013, jeho brat Tamerlan pri policajnom zásahu zahynul.

"Žiadny trest, žiadny trest sa nikdy nemôže ani vyrovnať hrôzam zločinu spáchaných na nevinných ľuďoch, ktorí boli zabití, či zranení," vyhlásil obhajca David Bruck. "Nie je žiadny dôvod pokúsiť sa mu ublížiť, ako ubližoval on, pretože to nie je možné," povedal.

Zodpovedný je mŕtvy Tamerlan

"Ten, kto tento zločin vymyslel, naplánoval a viedol, je mimo našej právomoci," povedal Bruck o Tamerlanovi. "Zostal iba 19- ročný mladší brat, ktorý mu pomáhal," dodal. V súčasnosti 21- ročný Džochar mal v čase útoku 19 rokov. Práve na vek a údajnú závislosť na Tamerlanovi sa obhajoba snaží poukázať, aby zabránila najvyššiemu trestu.

Bruck počas prejavu predložil porote letecké fotografie väzenského komplexu v štáte Colorado, kde si Carnajev doživotie odpyká, pokiaľ sa porota nezhodne na poprave. Väznica, ktorá sa prezýva  Alcatraz Skalistých hôr alebo tiež Supermax, je vyhradená pre najnebezpečnejších väzňov, ktorí vyžadujú najvyšší stupeň ostražitosti. Vnútorné usporiadanie väznice je navrhnuté tak, aby sa väzni nedokázali zorientovať, kde presne sa v budove nachádzajú. Orientáciu komplikujú aj okná, z ktorých je výhľad len na strechu alebo oblohu.

Súdený podľa federálnych zákonov

Začiatkom apríla dvanásťčlenná porota uznala Džochara vinným zo spoluúčasti na útoku na medzinárodný maratón v Bostone. Teraz rozhoduje, či mu udelí trest smrti.  Ten žiada obžaloba, podľa ktorej bol Džochar pri príprave aj vykonaní atentátu Tamerlanovi rovnocenným partnerom, a preto si nič iné ako najvyšší trest nezaslúži.

Rozhodnutie o treste smrti musí byť jednomyseľné. Pokiaľ niektorý z porotcov nadobudne dojem, že by Carnajev nemal byť potrestaný popravou, bude obvinený automaticky odsúdený na doživotné väzenie bez možnosti prepustenia.

Súd sa síce koná v americkom štáte Massachusetts, kde bol trest smrti pred viac ako 30 rokmi zrušený, ale Carnajeva súdia podľa federálnych zákonov, ktoré ho pripúšťajú.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok