Fico pôjde na Putinove oslavy: Za svoje skutky sa hanbiť nebudem

TA3 TASR
27.4.2015 16:27

Robert Fico sa napokon rozhodol, že na oslavy ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve pôjde. Mnohí štátnici Únie sa ich pre ukrajinskú krízu odmietli zúčastniť.

Fico pôjde na Putinove oslavy: Za svoje skutky sa hanbiť nebudem
SITA

Bude pri kladení vencov

Predseda vlády Fico sa 9. mája zúčastní v Moskve na kladení vencov a recepcii pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Potvrdil to na HN Clube s tým, že on sa za svoje skutky hanbiť nebude. "Ja si myslím, že toto je história, historické fakty a takýto krok považujem za prirodzený," povedal premiér.

Ešte predtým, 7. mája, pôjde premiér na oslavy do Poľska, 8. mája bude oslavovať v Liptovskom Mikuláši a večer aj v ukrajinskom Kyjeve. "Na Slovensku zomrelo 63.000 vojakov vtedajšej Červenej armády a nikto nepochybuje, že rozhodujúcu úlohu na páde fašizmu mal vtedajší Sovietsky zväz," zdôraznil Fico. Podľa jeho slov nikto nepochybuje, že pád fašizmu bol základom novej Európy. "Viedol k tomu, že tu máme EÚ a Európa sa pozerá na fašizmus ako na niečo nebezpečné a zlé," dodal.

Prvé jasné vyjadrenie

Fico doteraz na otázky okolo jeho účasti na oslavách v Moskve jasne neodpovedal. Hovoril len, že nájde najvhodnejší spôsob ako si uctiť obete 2. svetovej vojny.  

O Ficovej očakávanej účasti v ruskej metropole však hovorili už skôr napríklad český prezident Miloš Zeman či ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Čas určený na vojenskú prehliadku využije prezident na bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom," informoval ešte 10. apríla Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Opozícia oceňuje, že nejde na prehliadku

Fico podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka dlho zbieral odvahu, kým tlmočil slovenskej verejnosti to, čo jej už dávno cez médiá oznámil český prezident Zeman aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. „Rozhodnutie zúčastniť sa na oslavách je signálom, že Moskva je jeho srdcu naďalej mimoriadne blízka. To, že sa však nezúčastní na vojenskej prehliadke dokazuje, že jeho poradcom zostal aspoň kúsok zdravého rozumu,“ povedal Galko.

Poslanec za Most-Híd František Šebej považuje zo dobré a užitočné gesto návštevy Poľska a Kyjeva, kde si Fico pripomenie koniec vojny pred cestou do Moskvy. Šebej rovnako oceňuje, že Fico sa nakoniec nezúčastní na vojenskej prehliadke v Moskve. „Keďže ide o vojenskú prehliadku armády, ktorá sa zúčastňuje na agresii v inom štáte, bolo by to faux pas,“ komentoval prípadnú Ficovu účasť na vojenskej prehliadke Šebej.

„Nie som fanúšik Robert Fica, ale v tomto prípade si myslím, že sa rozhodol vyvážene a správne. Pri účasti v Moskve považujem za najdôležitejšie, že premiér sa nezúčastní na demonštrácii sily Vladimira Putina – vojenskej prehliadke,“ reagoval predseda OĽaNO Igor Matovič.

Maďarský prezident nejde

Prezident János Áder sa osláv nezúčastní, citovala agentúra MTI vyhlásenie Úradu maďarského prezidenta. "V zmysle odporúčania Európskej komisie bude na moskovských oslavách 9. mája reprezentovať Maďarsko veľvyslanec Maďarska akreditovaný v Ruskej federácii," píše sa vo vyhlásení.     

Ruský prezident Vladimir Putin počas februárovej návštevy v Budapešti verejne oznámil, že pozval maďarského prezidenta na oslavy víťazstva, aj keď oficiálna pozvánka bola zaslaná už niekoľko mesiacov predtým, uviedla MTI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok