Poľsko nevpustilo Putinových motorkárov, Rusko chce vysvetlenie

TA3 ČTK SITA
27.4.2015 16:27

Niekoľko členov motorkárskeho gangu Noční vlci nevpustili úrady na poľské územie. Varšava im zamietla vstup s tým, že nesplnili podmienky, ale žiadne konkrétne dôvody colníci nezverejnili. Niektorým jednotlivcom sa ale prejsť podarilo.

Rusko žiada vysvetlenie

Rusko žiadalo od Poľska vysvetlenie, prečo zakázalo vstup skupine ruských motorkárov, ktorí smerujú do Nemecka pripomenúť si 70. výročie konca druhej svetovej vojny. Poľskí pohraničníci nevpustili desiatich členov ruskej nacionalistickej skupiny motocyklistov Noční vlci na územie Poľska, ktoré je jednou z etáp ich jazdy do Berlína.

Na priechod Terespol medzi Bieloruskom a Poľskom ich prišlo asi 15. Podľa hovorcu pohraničníkov skupina nesplnila formálne kritéria na to, aby bola vpustená do krajiny, napríklad neposkytla údaje o svojom programe a dokumenty o pobyte. Ruské ministerstvo zahraničia poľské rozhodnutie "rozhodne odsúdilo".

Hrdinstvo sovietskych vojakov

Ruská diplomacia tiež uviedla, že krok by mohol byť považovaný za "rúhavý" vzhľadom na hrdinstvo, ktoré ukázali sovietski vojaci v bojoch proti nacistom počas druhej svetovej vojny. Poľská premiérka Ewa Kopaczová prejazd už v sobotu odsúdila ako "jednoznačnú provokáciu".

Trasa motorkárov má symbolicky kopírovať postup sovietskej Červenej armády pri oslobodzovaní krajín spod nadvlády nemeckých nacistov. Jazda po trase dlhej približne 5000 kilometrov, ktorá prechádza aj cez Bratislavu, sa skončí 9. mája v Berlíne.

Akciu, ktorá odštartovala 25. apríla v Moskve, organizuje Ruská federácia motocyklového turizmu. Zámer mnohých Poliakov poburuje vzhľadom na niekdajšiu okupáciu Sovietmi, ale aj v súvislosti s terajším napätím vo vzťahoch s Ruskom pre krízu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok