Kľúčové mesto Mariupoľ hlási ťažké boje, nasadili aj zakázané zbrane

ČTK TA3
27.4.2015 12:11

Európski pozorovatelia zaznamenali počas víkendu pri obci Šyrokyne neďaleko východoukrajinského Mariupoľu najsilnejšie boje za posledné tri mesiace. V Kyjeve to oznámila misia Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Podľa OBSE sa pri Šyrokyne počas víkendu ozývala paľba z diel, tankov a mínometov, ktoré podľa minských mierových dohôd mali byť z donbaskej fronty stiahnuté. Obec leží asi 20 kilometrov východne od azovského prístavu Mariupoľ, ktorý je najväčším mestom medzi ruskou hranicou a okupovaným Krymom. O obetiach správy z Šyrokyne nehovoria.

Spoločné stredisko pre kontrolu a koordináciu, ktoré združuje zástupcov ukrajinskej a ruskej armády a separatistov, prejednává od minulého týždňa návrh na úplnú demilitarizáciu mariupoľského bojiska. Plán počíta s úplným zastavením paľby, odsunom zbraní a s odmínovaním.

Šyrokyne je od februárového podpisu minských mierových dohôd považované za najcitlivejšiu časť bojovej línie, ktorá prechádza Doneckou a Luhanskou oblasťou. Obec leží zhruba na pol cesty medzi Novoazovskom, ktorý ovládajú separatisti, a Mariupoľom kontrolovaným ukrajinskou armádou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok