Noční vlci navštívili pietne miesta v Katynskom lese a Braniewe

TASR TA3
26.4.2015 20:17

Motocyklisti z ruského klubu Noční vlci sa v Katynskom lese poklonili pamiatke obetí masakry, ktorú príslušníci niekdajších sovietskych bezpečnostných zložiek spáchali na dôstojníkoch poľskej armády a príslušníkoch poľskej inteligencie.

Nemajú povolenia na prejazd

Druhá skupina Nočných vlkov z Kaliningradu navštívila Braniewo v Poľsku. Informácie priniesol internetový server gazeta.pl. Dve desiatky motocyklistov smerujúcich do Berlína dorazili v neskorých večerných hodinách do západoruského Smolenska, odkiaľ sa presunuli do Katyne. Kvety tam položili v oboch častiach pietneho miesta, tak v poľskej, ako aj v ruskej.

Motocyklisti, ktorí podporujú politiku súčasného ruského vedenia, anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, nedostali povolenie na prejazd cez poľské ani české územie, avšak od svojho zámeru nechcú napriek tomu upustiť.

Mieria do Berlína

Podľa iného internetového serveru niezaležna.pl zavítalo na cintorín padlých červenoarmejcov v poľskom Braniewe asi 250 ruských motocyklistov z organizácie Nočných vlkov v Kaliningradskej oblasti. Táto skupina využila bezvízový prihraničný styk medzi dvoma poľskými vojvodstvami a susednou Kaliningradskou oblasťou podobne ako v uplynulých rokoch.

Iba zastúpenie predstaviteľov poľských úradov bolo tentoraz na pietnej slávnosti o čosi menej početné. Títo ruskí motocyklisti opustili ešte v priebehu soboty poľské územie.

Ich plánovaná trasa vedie z Moskvy cez Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Viedeń, Mníchov, Prahu a Torgau do Berlína, do ktorého by chceli doraziť 9. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok