Pellegrini vypísal voľby na post šéfa NKÚ

TA3 TASR
26.4.2015 16:03

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vypísal voľby na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu na 19. mája 2015.

Smer nikoho nenavrhne

"Všetci tí, ktorí majú záujem predložiť kandidáta na túto pozíciu, tak môžu urobiť do 6. mája do 16.00 h," uviedol v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Deklaroval, že Smer do tejto voľby nikoho nenavrhne.

"Rešpektujeme právo opozície navrhnúť kandidáta, pevne verím, že 7. mája ráno budeme môcť oznámiť, kto sa o tento post uchádza a budú sa môcť začať rokovania o podpore niekoho z nich," konštatoval. Verí, že kandidáti budú odborne a morálne zdatní. Či sa na kandidátovi bude musieť zhodnúť celá opozícia, nechcel komentovať.

"Pre mňa je to nová informácia," reagoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Predpokladá, že opozícia v tejto veci bude rokovať. Most-Híd podľa neho vlastného kandidáta asi nepostaví. Predbežné rokovania na túto tému opozícia nemala, uviedol.

"Prepáčte, ale keď nebol vypísaný termín, o čom by sme rokovali?" odpovedal na otázku moderátora. Ak bude podľa neho jednou z podmienok, aby sa opozícia zhodla na jednom kandidátovi, tak "niekto nepozná rokovací poriadok ani ústavu".

Jasovský presluhuje tretí rok

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. Hnutie je pripravené rokovať aj predložiť kandidátov. O novej voľbe predsedu NKÚ hovoril nedávno s Pellegrinim predseda KDH Ján Figeľ. Rokovanie Figeľ označil skôr za informatívne.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský. Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok