Richter vyzdvihuje opatrenia Ficovej vlády, pribúdajú pracovné miesta

TASR
26.4.2015 14:35

Minister Richter tvrdí, že na svedomí to majú zákony, ktoré prijali, aj lepšie pracovné podmienky. Ľudovít Kaník tvrdí, že nezamestnanosť by mohla klesať rýchlejšie.

Pribúdajú zamestnávatelia

Za posledné tri roky na Slovensku pribudlo 6500 zamestnávateľov a 85 000 nových pracovných miest. To je výsledok opatrení, ktoré prijala vláda Roberta Fica. Skonštatoval to v diskusnej relácii TA3 V politike minister práce Ján Richter.

"Nové miesta vznikli preto, že sme zmenili Zákonník práce, zmenili sme zákon o službách zamestnanosti, zmenili sme podmienky agentúrneho zamestnávania, vytvorili sme štandardné európske podmienky pre pracovnú legislatívu, naštartovali sme projekty smerom k mladým ľuďom a rizikovým skupinám," zhodnotil Richter.

Podľa jeho slov v júni 2010 bola nezamestnanosť na úrovni 12,34 % a po skončení vlády Ivety Radičovej bola nezamestnanosť vo výške 13,69 %. "Po nástupe vlády Roberta Fica je nezamestnanosť na úrovni 12,06 %. To je náš konkrétny výsledok," doplnil Richter.

Nezamestnanosť by mohla klesať rýchlejšie

Opozičný poslanec Ľudovít Kaník je ale presvedčený, že nezamestnanosť na Slovensku by mohla klesať ešte rýchlejšie. Pripomenul, že napríklad v susednom Poľsku za posledné tri roky klesla o 19 %, v Českej republike o 16 %, v Maďarsku o 34 % a v Estónsku až o 41 %.

Na Slovensku sa však v tom istom období podľa Kaníka znížila o 10 %, za čím vidí najmä neefektívne opatrenia súčasnej vlády. "Keď bola druhá Dzurindova vláda, nezamestnanosť klesala najrýchlejšie spomedzi krajín V4. Keby Ficova vláda nerobila nič, tak by urobila lepšie. Masívne zvýšenie odvodov a daní pre živnostníkov je likvidačné. Stredná trieda trpí," tvrdí Kaník.

Veľký počet poberateľov dávok

Kaník súčasnému ministrovi práce vyčítal aj to, že od sociálnych dávok je závislý veľký počet ľudí. Richter to ale odmietol, podľa neho počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi klesol približne o 50.000. "Takmer 300.000 ľudí je na sociálnych dávkach. Práce mohlo byť viac, nezamestnanosť mohla byť nižšia, keby nebolo chybnej hospodárskej politiky súčasnej vlády," povedal Kaník s tým, že SDKÚ-DS bude presadzovať zásadnú reformu daňového systému, aby sa výrazným spôsobom znížili odvody.

Minister práce ale trvá na tom, že vláda prijala viaceré systémové opatrenia, akými sú napríklad prijaté záruky pre mladých, zavedenie súbehu dávky v hmotnej núdzi a mzdy. Okrem toho je presvedčený, že nezamestnanosť bude klesať aj vďaka ohláseným opatreniam, akými sú Národná sústava povolaní či prijatý zákon o duálnom vzdelávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok