Pellegrini: Pri odvolávaní Figeľa som vedel, kedy a aký krok príde

TASR TA3
26.4.2015 12:48

Predseda Národnej rady uviedol, že nešlo o žiadne zľaknutie sa opozície. Pavol Abrhan však tvrdí, že Figeľa chceli odvolávať za niečo, čo nesúvisí s jeho súčasnou funkciou.

Stiahnutie návrhu je legitímne

Stiahnutie návrhu na odvolanie podpredsedu Národnej rady Jána Figeľa bolo legitímnym spôsobom, ako preukázať, že Smer-SD nechce zneužívať moc. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini.

"To nebolo žiadne zľaknutie sa opozície, ako to niektorí chcú vidieť," zdôraznil Pellegrini. Protestoval aj proti názoru, že stiahnutie návrhu bolo dôkazom chaotického postupu vládnej strany. "My sme dopredu vedeli, aký krok urobíme, ja vám môžem garantovať, že som vedel, kedy a aký krok príde," povedal predseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD.

Práva opozície a koalície

Návrh na odvolanie Figeľa považuje za legitímny spôsob vlády, ako upozorniť na chyby predsedu KDH vo funkcii ministra dopravy v rámci prípadu Váhostav. "Keď chce opozícia niekoho z členov vlády odvolávať, zvolá mimoriadnu schôdzu a má legitímny priestor, aby mohla štyri-päť dní, koľko jej chutí, hovoriť o konkrétnom probléme, ale rovnaké práva máme aj my, ak chceme hovoriť o niekom z vedenia parlamentu," vysvetlil Pellegrini.

"To, čo hovoríte, to som ešte nepočul," reagoval na svojho oponenta v diskusii predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Upozornil, že vládna strana chcela odvolávať Jána Figeľa za niečo, čo nesúvisí s jeho terajšou funkciou, ale za jeho niekdajšie pôsobenie ako ministra dopravy. "Neviem si predstaviť, že by sme za Radičovej vlády odvolávali Roberta Fica, ktorý bol podpredseda Národnej rady za jeho predchádzajúce pôsobenie vo funkcii predsedu vlády," zdôraznil Abrhan.

Počiatek naprával chyby

"My sme chceli hovoriť o tom, čo vyvrcholilo v týchto dňoch a o človeku, ktorý sa v kauze Váhostav stavia do pozície záchrancu, hoci problém spôsobil," poznamenal Pellegrini. "Vy ste chceli vyvodzovať politickú zodpovednosť za to, že Ján Figeľ šetril peniaze daňových poplatníkov," vyhlásil zasa Abrhan.

Kresťanský demokrat poukázal aj na to, že vládna strana síce kritizovala Figeľove kroky v rezorte dopravy, minister Smeru-SD Ján Počiatek však žiadne kroky nepodnikol. "Za tri roky nič neurobil, výstavba išla ďalej,“ skonštatoval Abrhan. Podľa Pellegriniho musel Počiatek naprávať chyby z predchádzajúceho obdobia a venoval sa zdynamizovaniu výstavby diaľnic a stabilizácii stavebného trhu.

Neslušných nechá vykázať zo sály

Pellegrini po poslednej schôdzi o odvolávaní podpredsedu parlamentu Jána Figeľa pripúšťa možnosť vykázať cez schôdzu poslanca zo sály: "Zrejme budeme musieť využívať rokovací poriadok a vyzývať na dodržiavanie slušnosti ako aj na vykázanie poslanca zo sály." Vysvetlil, že poslanec tak bude automaticky neúčastný a bude mať absenciu.

"Ak to nemôže ísť po dobrom, bude to musieť ísť takto. Sú to vzdelaní ľudia a niekedy sa čudujem, že sa takto správajú," dodal. Úroveň debaty v parlamente je veľmi nízka, pripomenul. Pripustil pravdepodobnú zmenu spôsobu na schôdzach. "Snažil som sa viesť schôdze tolerantne," poznamenal.

Dlhý rozbeh pred voľbami

Kresťanský demokrat Pavol Abrhan tvrdí, že zápas, ktorý prebiehal v parlamente, na pôdu Národnej rady patrí. "Vláda predložila návrh na odvolanie a trvala na ňom aj napriek tomu, že sa opozícia chcela vzdať svojich funkcií, to je kľúčový moment," povedal.

V prípade celej situácie okolo Váhostavu išlo o dve veci, myslí si politológ Michal Horský. "Jednak o vyriešenie kauzy, no zároveň sa schôdza zvrhla nielen na vecné riešenie tohto problému, ale aj na to, kto a ako naštartuje volebný rok, aj keď s dlhým rozbehom, kto a ako vystúpi pred občanov," vysvetlil. Domnieva sa, že nemáme ani víťazov, ani porazených. "Porazená bola najmä politická kultúra našej krajiny," pripomenul.

Pozrite si TB premiéra R. Fica a predsedu parlamentu P. Pellegriniho

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok