Arabská koalícia po týždni opäť bombarduje Saná

ČTK
26.4.2015 11:57

Život v meste je podľa svedkov neznesiteľný.

Arabská koalícia po týždni opäť bombarduje Saná
SITA/AP

Útočili na vojenské ciele a prezidentský palác

Arabská koalícia obnovila bombardovanie jemenskej metropoly Saná. Spojenci na čele so Saudskou Arábiou zaútočili na niekoľko vojenských cieľov a oblasť okolo prezidentského paláca. Podľa nej ide o prvé útoky na Saná od minulého týždňa, kedy koalícia oznámila, že zmierni kampaň proti šiitským povstalcom. Tí kontrolujú hlavné mesto a majú aj silných spojencov vo vnútri rozštiepenej armády.

"Explózie boli také silné, že otriasli celým domov a zobudili nás aj deti. Život v meste je už naozaj neznesiteľný,“ povedal jeden z miestnych obyvateľov. Svedkovia uviedli, že spojenecké vojenské lode pri juhojemenskom prístavnom meste Aden ostreľovali pozície šiitských ozbrojencov v okolí prístavu.

Je to údajne prvý prípad, čo bola oblasť terčom ostreľovania. Z Adenu zároveň hlásia tvrdé boje medzi šiitskými rebelmi podporovanými časťou armády a jednotkami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Od septembra už tisíc obetí

Konflikt v Jemene sa stupňuje od septembra minulého roka, kedy šiitské oddiely obsadili Saná. Držali v domácom väzení Hádího a členov vlády, ktorí následne utiekli o Adenu a potom do Saudskej Arábie.  Rijád potom v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hadího vlády.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má vojna už vyše 1000 obetí. Nádej na politické riešenie krízy v krajine priniesla nedávna výzva na zastavenie bojov od bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý je spojencom šiítov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok