Mocenský boj vo Volkswagene prehral predseda dozornej rady

TASR
26.4.2015 11:34

Ferdinand Piëch sa vzdal všetkých funkcií v koncerne, ktorý dlhé roky budoval ako predseda jeho správnej rady a neskôr ako predseda dozornej rady. Piëchovo rozhodnutie nadobudlo účinnosť v sobotu. Spolu s ním z dozornej rady odchádza aj jeho manželka Ursula.

Mocenský boj vo Volkswagene prehral predseda dozornej rady
SITA/AP

Neodstránil súpera tak odstúpil

Kríza vo Volkswagene vypukla nečakane, keď Piëch pred dvoma týždňami spravodajskému týždenníku Spiegel povedal, že sa dištancuje od svojho dlhoročného spolupracovníka a predsedu správnej rady Martina Winterkorna.

O dôvodoch tohto dramatického výroku, ktorý šokoval Volkswagen a nemeckú verejnosť, patriarcha koncernu nepovedal ani slovo, hoci ho predstavitelia odborov, zamestnancov VW, spolkovej krajiny Dolné Sasko i experti na nemecký automobilový priemysel na to vyzývali.

Piëch sa zámerom odstrániť Winterkorna z kľúčovej riadiacej funkcie v druhom najväčšom svetovom automobilovom koncerne nepresadil na rokovaní 6-členného prezídia dozornej rady, pre ktorú grémium pripravovalo návrhy riešení strategických rozhodnutí.

Dočasne bude predsedať Huber

Dozornú radu bude viesť komisionálne Piëchov podpredseda a bývalý predseda odborového zväzu IG Metall Berthold Huber.

Prezídium dozornej rady odôvodnilo Piëchovu rezignáciu rozvratom pomerov. Vo vyhlásení uviedlo, že v dôsledku toho sa stratila mnohostranná dôvera, ktorá je predpokladom úspešnej spolupráce.

Ministerský predseda Dolného Saska Stephan Weil vyhlásil, že udalosti posledných dvoch týždňov škodili Volkswagenu a dodal: "Preto muselo prezídium (dozornej rady) dosiahnuť potrebnú jasnosť situácie". Spolková krajina je podielnikom koncernu, ktorého centrála leží na jeho území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok